Românii se grăbesc să fugă din țară: cererile la pașapoarte, în creștere cu 130%

Românii se grăbesc să fugă din țară: cererile la pașapoarte, în creștere cu 130%

Indiferent dacă o fac să plece în vacanță sau pentru că vor să emigreze, un număr record de români se grăbesc să-și facă pașaport în această perioadă. Autoritățile încearcă să se adapteze cererii prin prelungirea programului de la serviciile de pașapoarte.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, de la începutul anului și până pe 15 iunie, au fost eliberate nu mai puțin de 1.163.458 de documente de călătorie sau pașapoarte. Aceasta reprezintă o creștere cu 129,07%. În acest context, Direcția Generală de Pașapoarte anunță prelungirea programului de lucru la Serviciile publice de pașapoarte până pe 19 august. În consecință, ghișeele vor fi deschise și în weekend, acolo unde este posibil. Din păcate, pentru că orarul de funcționare este stabilit de prefecturi, sunt șanse mari ca programul să fie neunitar.

Ce se întâmplă la Pașapoarte, în următoarea perioadă

„În scopul asigurării creșterii capacității operaționale de înregistrare și soluționare a cererilor de pașapoarte la nivelul serviciilor publice comunitare de pașapoarte, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a aprobat un set de măsuri organizatorice pentru sistemul de pașapoarte în scopul facilitării obținerii documentelor de călătorie de către cetățenii dornici să plece în vacanță și a celor care revin în țară în această perioadă estivală. În context, în perioada 20.06.2022 – 19.08.2022, la nivelul sistemului de pașapoarte au fost stabilite măsuri de prelungire a programului de lucru cu publicul de luni până vineri și de desfășurare a acestei activității și în zilele de week-end la serviciile publice comunitare de pașapoarte la care este posibil și necesar prin raportare la volumul cererilor de pașapoarte care se înregistrează la fiecare structură în parte”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Direcția Generală de Pașapoarte.

În contextul în care programul poate varia de la un județ la altul sau de la o localitate la alta, autoritățile au venit cu câteva mențiuni suplimentare pe marginea subiectului. „Pentru informarea corectă cu privire la programul de lucru cu publicul al serviciilor publice comunitare de pașapoarte, atât pentru zilele din cursul săptămânii, cât și din week-end, recomandăm cetățenilor să acceseze doar site-urile oficiale ale Direcției Generale de Pașapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea „Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte”) și instituțiilor prefectului”, se mai arată în același document. Aparent, nici programările prealabile prin platforma epasapoarte.ro nu mai este obligatorie, având în vedere că este dificilă actualizarea platformei cu noul program.

Citește și: