Românii, băgați „la amanet” generații la rând: ce nu ni se spune, de fapt, la televizor

de: Mădălina Bahrim
10 11. 2022

România nu traversează o perioadă deloc propice din perspectivă economică, iar deciziile financiare care se iau astăzi vor impacta asupra viitorului copiilor noștri, împovărându-i și făcându-le dificilă evoluția economică.

Avem o criză energetică în plină desfășurare, ce ar putea să-și arate agresivitatea de-abia în sezonul rece care ne bate la ușă.

România se îndatorează îngrijorător de mult, iar o mare problemă o reprezintă și costul la care se întâmplă acest lucru. Plătim dobânzi uriașe.

Partea cea mai gravă este că cei mai mulți bani se duc pe cheltuieli curente, pe ajutoare, pe majorări de venituri, iar acești bani vor trebui și rambursați într-o zi. De către cine? De viitoarele generații, care, din această perspectivă, par a fi deja amanetate.

Nu în ultimul rând, ne confruntăm cu o inflație explozivă, iar previziunile recent conturate de BNR din această perspectivă nu sunt deloc de natură a ne liniști. Din contră!

„Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 şi se accentuează ulterior, rămânând totuşi la capătul orizontului proiecţiei uşor deasupra intervalului ţintei.

Perspectiva inversării traiectoriei ratei anuale a inflaţiei după ajungerea pe un platou în trimestrul IV 2022 are ca resorturi atenuarea impactului şocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în august 2023 – precum şi manifestarea tot mai pregnantă a unor efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere şi închidere rapidă a excedentului de cerere agregată, urmată de o adâncire relativ mai accelerată a gap-ului PIB în teritoriul negativ începând cu trimestrul IV 2023″, crede BNR.

Doar profesorii de economie și-au dat seama până acum. Ce urmează pentru românii deja săraci

Acesta fiind contextul, nu putem decât să ne gândim la viitor și să ne întrebăm ce ne așteaptă. În acest sens, ne ajută Liviu Deceanu, profesor de macroeconomie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Într-un interviu pentru Adevărul, expertul vorbește despre marile probleme ale economiei românești și posibilele lor consecințe.

„Încă nu aș merge cu comparația până acolo, dar e adevărat că există o tendință în sensul ăsta. Nu știu dacă o să fim o nouă Grecie, dar e o tendință de îndatorare semnificativă. Și asta ar trebui să-i preocupe pe guvernanți și să înceteze risipa bugetară, să facă mai puține împrumuturi și să treacă la o disciplină fermă.

E adevărat, e nevoie de bani pentru investiții, iar legea îi obligă să mărească de la anul pensiile, iar până la urmă nu vom putea face astea decât pe datorie. Problema e că toate lucrurile făcute pe datorie se răsfrâng tot asupra noastră în viitorii ani și asupra generațiilor următoare”, a spus specialistul, lăsând să se înțeleagă faptul că România încă poate fi salvată, dacă se iau acum măsuri benefice pentru viitor și care să fie sustenabile în anii ce urmează.

Deși admite că misiunea nu e simplă, profesorul punctează faptul că „și guvernele sunt de vină pentru inflație, s-au pompat mulți bani în economie începând cu 2008-2010, după criza economico-financiară globală”.