România vrea să adere la OCDE. Ce înseamnă pentru țara noastră intrarea în organizație
Premierul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o întrevedere cu omologul sud-coreean Han Duck-soo, prilej cu care demnitarul de la București a solicitat sprijin pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, șeful Guvernului i-a adresat prim-ministrului de la Seul invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, anul viitor.
România, demers pentru aderarea la OCDE
Update 14 decembrie, ora 13.00. Documentul iniţial privind aderarea Românei la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va fi depus, joi, la Paris, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Cu această ocazie, șeful Guvernului a mulţumit ministerelor şi instituţiilor implicate în realizarea documentului.
„Mulţumesc tuturor ministerelor şi instituţiilor implicate, pentru modul în care au înţeles să îşi îndeplinească sarcinile ce le-au revenit în întocmirea şi realizarea memorandumului iniţial pe care mâine, 15 decembrie, îl vom depune la sediul OCDE de la Paris. Este un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării. Pe parcursul acestui an, în luna iunie, am reuşit să obţinem aprobarea foii de parcurs. Iată că astăzi, până la finele anului, putem să anunţăm că mâine vom depune memorandumul iniţial, document foarte important, de care depinde coerenţa parcursului până la momentul derulării acelor etape de clarificare şi verificare pentru îndeplinirea standardelor OCDE. Iar în final să putem să facem parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial”, a declarat premierul.
Potrivit lui Ciucă, aderarea la OCDE „este un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării”, iar România va face parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial. România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, apoi reiterată în mai multe rânduri.
Știrea inițială: Potrivit Cabinetului Ciucă, principalul subiect inclus pe agenda întâlnirii a vizat impulsionarea parteneriatului strategic în baza căruia funcţionează deja de mai mulţi ani relaţia dintre România şi Coreea de Sud. O altă temă majoră abordată a fost securitatea globală, în contextul creat de războiul din Ucrainei.
„I-am mulţumit omologului sud-coreean Han Duck-soo pentru buna colaborare dintre ţările noastre din perioada pandemiei şi i-am transmis dorinţa noastră de a dezvolta cadrul relaţiei bilaterale, inclusiv în domeniul apărării, Republica Coreea numărându-se printre partenerii globali ai NATO şi având în vedere importanţa strategică din punct de vedere geografic a ţărilor noastre şi provocările de securitate actuale din regiunea Marii Negre şi cele din zona Asia-Pacific. De asemenea, am apreciat interesul investitorilor sud-coreeni care au avut încredere în potenţialul României”, a spus Nicolae Ciucă.
Coreea de Sud, solicitată să ajute România pentru aderarea la OCDE
În urma acestei întrevederi, premierul român l-a invitat pe omologul său sud-coreean într-o vizită oficială la București, anul viitor, când cele două ţări vor celebra 15 ani de colaborare în cadrul parteneriatului strategic. Totodată, Nicolae Ciucă a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE.
Pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale, șeful Executivului a propus relansarea activităţii Comitetului pentru colaborare industrială şi organizarea unui forum de afaceri care să valorifice oportunităţile în domenii precum producerea de energie verde, nucleară și tehnologia informaţiei.
La rândul său, premierul Han Duck-soo a lăudat relaţiile bilaterale şi contribuţia României la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO şi garantarea securităţii în regiune.
Delegație de la București pentru funeraliile de stat din Japonia
Nicolae Ciucă a mers în Asia pentru a participa la funeraliile de stat închinate fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, asasinat la un miting politic în iulie. Șeful Guvernului a fost însoțit de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Peste 4.000 de oameni – inclusiv aproximativ 50 de lideri mondiali actuali și foști – au participat la ceremonia de înmormântare oficială. La ora actuală, Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.