Ludovic Orban dă în judecată Guvernul României. Ultimatum pentru Cabinetul Ciucă

Ludovic Orban dă în judecată Guvernul României. Ultimatum pentru Cabinetul Ciucă

Lovitură pentru premierul Nicolae Ciucă. Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat, vineri, că dă în judecată Guvernul de la București pentru a obliga Executivul să respecte legea și să organizeze alegeri locale în localitățile unde s-a vacantat funcția de primar sau a fost dizolvat consiliul local.

Ludovic Orban este furios pe Guvern

„Dacă alegeri nu sunt, democrație nu este. Am luat decizia de a da în judecată guvernul pentru a obține o hotărâre judecătorească care să oblige guvernul să respecte legea și să organizeze alegeri locale în cele peste 40 de localități unde s-a vacantat funcția de primar sau a fost dizolvat consiliul local. Deși guvernul a primit încă de anul trecut adrese oficiale de la AEP prin care a fost informat de faptul că multe localități au rămas fără primar, acesta a refuzat să emită hotărârile de guvern pentru organizarea alegerilor. Nu există atentat mai grav la adresa democrației decât refuzul de a organiza alegeri. Singura sursă de legitimitate pentru aleși este votul acordat de cetățeni. Cine nesocotește dreptul de vot al oamenilor este un dușman al democrației”, a precizat politicianul pe Facebook.

Solicită alegeri locale în localitățile unde s-a vacantat funcția de primar sau a fost dizolvat consiliul local

Potrivit lui Orban, a înregistrat deja la Guvern plângerea prealabilă și dă un ultimatum Cabinetului Ciucă. Dacă Executivul nu adoptă hotărârea de organizare a alegerilor locale, fostul premier se va adresa instanţei de contencios administrativ.

„După care, dacă guvernul nu adoptă hotărârea de organizare a alegerilor locale, mă voi adresa instanței de contencios administrativ. Le-am atras atenția membrilor guvernului că voi solicita instanței pe lângă hotărârea de obliga guvernul să organizeze alegeri locale și sancțiuni pecuniare pentru membrii guvernului pentru fiecare zi întârziere față de termenul legal de 90 de zile și, de asemenea, anularea actelor administrative emise de primarii interimari după expirarea acestui termen de 90 de zile în care guvernul era obligat de lege să organizeze alegeri”.

Liderul partidului Forţa Dreptei susține că, dacă românii acceptă ca Guvernul să calce în picioare Constituţia, legile ţării şi democraţia în cazul alegerilor locale, ne putem aştepta oricând ca puterea să facă același lucru şi cu celălalte tipuri de alegeri: parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale: „Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou, spune un proverb românesc”.