România, țara asistaților sociali: câți oameni trăiesc de pe urma ta, ca muncitor. Unde sunt cei mai mulți
Un număr din ce în ce mai mare de români aflați în țară refuză să muncească. Pe de-o parte, trăiesc din șomaj. Când se termină perioada de șomaj, ajung să apeleze la alte forme de ajutor social. Așa ajungem într-o criză de personal fără precedent.
Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, în martie 2022, față de luna anterioară, numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut cu 315 persoane. Jumătatea goală a aceluiași pahar este că, per total, acea cifră este o picătură într-un ocean de 159.438 de asistați social, oameni care se bucură de un venit minim garantat de statul român. Cifrele sunt furnizate la intervale regulate de timp de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).
Cei mai mulți români asistați social, unde
La momentul de față, cum era de așteptat de altfel, unele județe sunt mai expuse decât altele la probleme financiare, sărăcie, locuri de muncă puține și alte aspecte care amplifică numărul asistaților social. Astfel, s-a ajuns în situația în care avem 10.351 astfel de persoane în Dolj, Bacău (8.939) şi Buzău (7.715), iar cei mai puţini în Bucureşti (232) şi în judeţele Ilfov (881) şi Timiş (1.300).
Suma medie plătită în a treia lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social, sub forma unui venit minim garantat, a fost de 273,91 lei. Deși acea valoare este infimă și pare imposibil să supraviețuiești din ea, suma totală plătită românilor aflați în această situație este de 43,672 milioane de lei. Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (358,62 lei), Braşov (329,52 lei) şi Mureş (336,75 lei).
Ca referință, venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, conform Adevărul.