România și fanteziile de grânar al Europei: abia acum înțelegi scumpirile, dezastrul

de: Alexandru Puiu
08 02. 2022

Încă de pe vremea comunismului, România era percepută ca fiind grănarul Europei. Formularea cu pricina era justificată prin prisma volumului fabulos de exporturi în țările vecine ancorat într-o capacitate de producție impresionantă. Din păcate, în 2022, realitatea este departe de ce se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu.

După un an de producție record în domeniul grâului, depozitele României sunt aproape goale. Informația a fost confirmată pentru Prima TV de către specialiștii din agricultură și se referă la rezervele esențiale ale statului. Ca referință, acelea sunt fundamentale în caz de război, pandemie sau criză economică. Din păcate, la momentul de față, cantitățile existente în depozite ar avea șanse să acopere consumul național pentru cel mult trei luni.

Bate vântul prin depozitele României

În timp ce depozitele strategice de grău ale României sunt aproape goale, autoritățile de la București se bazează pe faptul că producătorii locali vor avea depozitele pline, în cazul unei urgențe. Situația este cu atât mai ciudată cu cât producem anual între 10 și 12 milioane de tone de grâu, iar sezonul agricol care s-a încheiat a fost unul de excepție. Chiar și așa, dacă ne uităm la propriile rezerve, niciodată nu s-a potrivit mai bine afirmația ”am ajuns la fundul sacului”.

Merită avut în vedere că rezerva statului ar trebui să asigure necesarul de produse de bază care să fie folosit în situații de criză, calamități, conflicte la scară largă. Din păcate, în ultimii ani, România a tot scos din fondul de siguranță, dar nu a mai pus înapoi. Situația actuală este cu atât îngrijorătoare, în contextul potențialului conflict dintre Rusia și Ucraina, pe flancul est al NATO.

Iar pentru a-ți da seama că analiza depozitelor strategice nu este o măsură panicoasă, este suficient să arunci o privire în Ungaria, o țară vecină semnificativ mai dezvoltată decât România care a plafonat prețurile la alimentele de bază, a impus raționalizarea achizițiilor și monitorizează atent, cu intenția de a opri, exporturile.