Când se culege, de fapt, grâul și porumbul?

Când se culege, de fapt, grâul și porumbul?
Când se culege, de fapt, grâul și porumbul.

Grâul și porumbul, sunt două dintre cerealele cu cea mai mare răspândire la noi în țară și nu numai, fiind cultivate la nivel mondial. Reprezintă baza în alimentația omenirii, dar sunt utilizate și ca plante industriale și furajere. Care sunt perioadele în care se recoltează cele două cereale?

Când se culege, de fapt, grâul și porumbul?

Grâul este un aliment de larg consum pentru milioane de persoane, fiind unul dintre cele trei cereale cultivate la nivel mondial (porumbul şi orzul fiind celelalte două). Grâul este cunoscut în lume ca una dintre cele mai importante plante alimentare fiind cultivat în peste o sută de ţări. Grâul este originar din Asia de sud-vest. Cele mai vechi dovezi arheologice referitoare la cultivarea grâului au fost descoperite în așa numitul Corn al Abundenței.

Porumbul este o cereală originară din America Centrală, cultivată azi în multe regiuni ale lumii. Pentru lumea civilizată, povestea porumbului a început în 1492, când oamenii lui Columb au descoperit aceasta noua cereală în Cuba. Se pare că porumbul a ajuns, în Spania, cel mai târziu la a doua expediție a lui Columb. La început, porumbul a fost doar o curiozitate în grădinile din Europa, dar în curând a început sa fie recunoscută ca o cultură alimentară valoroasă, în toată Franța, Italia, în toată Europa, dar și în sud-estul și nordul Africii.

Grâul și porumbul în România

Țara noastră este lider la producția de grâu și porumb. România și-a păstrat în primele luni ale acestui an avantajul competitiv în fața celorlalți exportatori europeni de cereale. La porumb am rămas lider de piață, cu 75% dintre exporturile totale ale UE, în timp ce la grâu suntem pe locul secund, după Franța.

România a continuat și în acest an să exporte masiv cereale în statele din afara blocului comunitar, păstrându-și pozițiile fruntașe în clasamentul exportatorilor UE, exportând  aproximativ 646,6 mii de tone porumb, cea mai mare cantitate din UE.

Calendarul recoltărilor mecanizate a culturilor din câmp până în luna septembrie

  • În luna iunie se evaluează recolta de cereale păioase, se recoltează orzul, rapița, și grâul.
  • În luna iulie se continuă recoltarea grâului și rapiței. În această lună se recoltează din plin grâul de primăvară, orzoaica, secara pentru boabe și ovăzul. Dintre leguminoase se recoltează mazărea pentru boabe.
  • În luna august se recoltează fasolea, porumbul pentru însilozare, porumbul din hibrizii timpurii, soia și floarea soarelui.
  • În luna septembrie se continuă recoltarea culturilor de floarea soarelui și porumb pentru boabe (hibrizii mijlocii și târzii). De asemenea începe recoltatul porumbului siloz din cultura dublă.
O combină la treierat porumb.
Când se culege, de fapt, grâul și porumbul.