România și digitalizarea: cifrele Ghișeul.ro ne spun multe despre români în 2022

de: Alexandru Puiu
11 02. 2022

Digitalizarea și reducerea drumurilor la primărie, finanțe și orice alte instituții ale statului sună foarte bine în teorie. În practică, oamenii trebuie să îmbrățișeze eliminarea birocrației, iar minusurile semnificative pe partea de cunoștințe tehnice, nu de puține ori, sabotează eforturile autorităților.

Ghișeul.ro este unul dintre cele mai importante instrumente puse la dispoziție de statul român pentru a-ți face viața mai ușoară când vine vorba de achitarea impozitelor și amenzilor. Îți oferă o viziune de ansamblu asupra interacțiunii tale cu statul și, de curând, a ajuns să integreze și posibilitatea achitărilor unor facturi la utilități. Momentan, însă, lista furnizorilor de utilități include doar Apa Nova București și Apa Vital S.A.

Dincolo de beneficiile pe care ți le pune la dispoziție Ghișeul.ro, implică să-ți faci un cont online, să fii suficient de încrezător în interacțiunea ta cu internetul, încât să-ți introduci datele de card într-o pagină web, să înțelegi un pic ce înseamnă o plată online. Dacă întregul proces ți se pare incredibil de banal, nu te numeri printre cei care definesc majoritatea din România. Chiar și așa, există totuși motive de bucurie.

Ghișeul.ro, oglinda adopției digitalizării în România

În ianuarie 2022, luna trecută, aproximativ 104.400 de persoane și-au creat conturi noi pe Ghișeul.ro. Numărul este cu atât mai impresionant cu cât prima mea plată pe aceeași platformă a fost efectuată în 2017. Partea bună este că românii, în sfârșit, au început să îmbrățișeze ce a încercat să realizeze statul român cu acest efort logistic. Mai bine mai târziu decât niciodată. Luna trecută, media a fost de 3300 de conturi noi pe zi. În lunile care urmează, poate va mai crește.

Tot luna trecută, dacă ești curios de statistici și din această perspectivă, cei peste 1,245 milioane de utilizatori ai platformei au efectuat 510.000 de tranzacţii, cu o valoare ce a depăşit 170 de milioane de lei, în ambele cazuri creşterea faţă de prima lună din 2021 fiind de 10%.

„Creşterea exponenţială a numărului de utilizatori şi a tranzacţiilor la început de an este recurentă în activitatea platformei Ghişeul.ro. Un factor important îl reprezintă reducerea de 10% acordată la plata anuală integrală a impozitului pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport pentru persoanele fizice, valabilă până la 31 martie 2022. Chiar dacă o parte dintre cetăţeni preferă să achite taxele şi impozitele imediat cum reducerea este disponibilă la ghişeele fizice ale instituţiilor publice, stând la cozi, tot mai mulţi români aleg să folosească platforma Ghişeul.ro, unde pot să scape de griji din confortul casei, fără cozi sau programări”, se menţionează în comunicatul platformei administrate de Autoritatea pentru Digitalizarea României și susținută de APERO – Asociația pentru Plăți Electronice din România.