România se face iar de rușine, până și bulgarii s-au mișcat mai repede: facturile noastre sunt „condamnate”

de: Mădălina Bahrim
30 09. 2022

În plină criză energetică ale cărei proporții se agravează de la o zi la alta, toate statele din regiune caută soluții pentru a se pune la adăpost în sezonul rece următor.

Europa face eforturi de a-și diversifica sursele de gaz, în condițiile în care este destul de evident că robinetul de la Moscova o să ne creeze mari probleme în iarna care ne bate la ușă și nu ne mai putem baza pe livrările de la ruși, de care suntem atât de dependenți. Analize oficiale indică faptul că 40% din gazul din statele europene occidentale provenea din Rusia. Acum, această proporție trebuie adusă din alte părți.

Bulgaria reușește să facă o mișcare rapidă și inteligentă din această perspectivă, asigurându-și astfel resursele, în timp ce noi am eșuat în această tentativă.

Concret, vecinii noștri de la sud de Dunăre au dat marea lovitură, primind asigurări că li se vor livra gaze naturale din Azerbaidjan – cel puțin asta scriu site-urile de știri din țara vecină, care se bucură de reușita actorilor politici de la Sofia. Conform informațiilor din surse naționale, bulgarii vor primi o cantitate impresionantă de gaz de aici. E vorba despre 1 miliard de metri cubi de gaz pe an!

Mai mult decât atât, sâmbătă va fi inaugurat un gazoduct de legătură între Grecia și Bulgaria, pe acolo urmând să se facă aceste livrări importante.

Lecția primită de România în criza energiei, de la vecinii bulgari. Ei de ce pot să se pună la adăpost?

Țara noastră, în schimb, deși se bucură de un grad de dependență redus față de resursele venite din Rusia, nu a reușit să găsească un numitor comun cu autoritățile energetice din Azerbaidjan, așa cum au făcut vecinii noștri. S-au purtat discuții, dar nu s-au concretizat. Noi ne-am ales numai cu promisiuni nefondate.

Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, susținea zilele trecute faptul că multe țări europene sunt acum interesate de gazul de aici, din cauza crizei energetice provocată de Rusia. 10 state europene ar fi solicitat autorităților din Azerbaidjan să le livreze gaz.

Noi suntem pe listă, dar n-am reușit să îi convingem pe oficiali să ne aleagă drept clienți, deși ministrul spunea, prezent la București chiar săptămâna trecută, faptul că se fac eforturi pentru a da gaz și Bucureștiului. Încă nu avem nimic concret. Totuși, sperăm ca discuțiile să continue și să se materializeze, pentru a reuși și noi să ne punem la adăpost.

Deși nu avem răspunsuri concrete în această privință, oficialii de la noi ne îndeamnă să nu ne panicăm și să stăm liniștiți, deoarece noi producem gaz și suntem capabili să ne asigurăm consumul intern.

„Am mai spus-o și cred că este bine s-o repet. Nu ne dorim și nu se va întâmpla că românii să stea în frig, cum nu se va întâmpla să li se stingă lumina, cum se spune, dar este un lucru natural și foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, un semn de solidaritate să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă.

Toate aceste lucruri pe care vi le-am enumerat le practic și eu la mine acasă (…) Nu risipim, asta este soluția cea mai potrivită și asta se referă și la instituții publice.

Este foarte ușor într-o instituție publică să se stingă toate luminile noaptea, când nu lucrează nimeni, cum este absolut posibil că iarnă, când toată lumea lucrează, în birouri să nu fie 27 de grade, ci poate 21 sau 22 de grade”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în marja participării la Adunarea Generală a ONU.