România, pământ austriac, ceh și unguresc: cum au ajuns românii pe locul patru în propria țară la imobiliare

de: Alexandru Puiu
16 03. 2022

România face o treabă din ce în ce mai bună în a atrage investitori străini. Nu te-ai aștepta însă ca aceștia să fie mai eficienți în a achiziționa suprafețe masive de teren decât o fac românii, în propria țară.

O nouă analiză Fortim, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate, atrage atenția asupra unui trend foarte ciudat care se petrece deja de câțiva ani în România, dar s-a accentuat și mai mult în 2021. Este vorba de clasamentul țărilor care face investiții imobiliare pe teritoriul țării noastre, clasament în care românii sunt abia pe poziția a patra.

Românii, pe locul patru în propria țară la proprietăți imobiliare comerciale

Conform datelor agregate de Fortim, în România anului 2021, cele mai mari achiziții de proprietăți imobiliare comerciale au fost realizate în ordine de companii din Austria, Cehia și Ungaria. Ca referință, proprietății vizate de această analiză au fost spații de birouri și locații de retail, pentru magazine.

Pornind de la această premisă, austriecii au investit nu mai puțin de 323 de milioane de euro în achiziții imobiliare. Este important de reținut că aici vorbim de achiziții, nu închirieri, suprafețe de pământ românesc care au intrat în proprietatea giganților din Austria. Pe același principiu, companii din Cehia au cumpărat active imobiliare de 173 de milioane de euro, în timp ce entități din Ungaria s-au rezumat la 150 de milioane de euro.

Pe locul patru în același clasament se află românii, investitorii autohtoni, cu achiziții de proprietăți imobiliare comerciale care au totalizat 119,55 milioane de euro. Singurii care au încercat să rivalizeze cu investitorii străini au fost Dedeman și One United Properties.

Ca să punem sumele de mai sus într-un context, merită să ai în vedere că totalul tranzacțiilor de active comerciale din țara noastră au fost de 919,45 milioane de euro. Apogeul în acest domeniu a fost stabilit în 2008, în preajma crizei economice, la 1038 de miliarde de euro, urmat în 2018 de 1006 miliarde de euro. La nivelul întregii Uniuni Europene, investițiile de acest fel au crescut cu 15% în 2021 până la totalul de 270 de miliarde de euro.

„Investiţiile transfrontaliere între ţările europene au fost mai puţin afectate, deoarece acordurile din apropiere au fost mai uşor de realizat în timpul lockdown-urilor, potrivit unui studiu realizat la nivelul Alianţei BNP Paribas Real Estate, din care face parte şi Fortim. Per total, investiţiile transfrontaliere între ţările europene au crescut cu 7% în 2021, faţă de 2020. În schimb, investiţiile de pe alte continente au fost puternic afectate de criză.

Dar perioada post-criză pare să difere de la un continent la altul. Investitorii americani au fost mai interesaţi de piaţa europeană în 2021. Cu aproape 42 de miliarde de euro cheltuite de-a lungul anului, investiţiile americane au revenit la nivelurile de dinainte de criză. Pe de altă parte, investitorii din Asia Pacific şi Orientul Mijlociu nu par să fie la fel de activi în investiţiile lor europene. După cum s-a observat încă din 2009, reducerea tranzacţiilor transfrontaliere în Europa a fost oarecum compensată de investiţiile interne în timpul pandemiei (graficul alăturat). Dar, pe măsură ce restricţiile s-au relaxat, investiţiile străine au fost reluate mult mai puternic decât se aşteptau”, se menționează în același studiu Fortim.