România, o țară a energiei regenerabile: nu te-ai fi așteptat la această performanță pentru panouri fotovoltaice

de: Alexandru Puiu
13 04. 2022

România a început să aibă din ce în ce mai multe ferme de panouri solare, câmpuri întregi pentru exploatarea energiei regenerabile și transformarea ei în curent electric. Mai interesant decât acest aspect este însă că funcționează incredibil de bine și fac performanță.

Ieri a fost un moment rar în istoria țării. România a reușit să producă mai multă energie electrică de la soare decât din centralele pe gaze naturale. Informarea pe marginea acestui subiect a venit din partea Transelectrica și vine ca o veste foarte bună pentru cei care credeau că nu stăm atât de bine la regenerabile pe meleaguri mioritice.

Cum am ajuns la această performanță

Cu excepția câtorva zile de ploaie, România a trecut printr-o perioadă meteorologică foarte blândă, cu mult soare. În contextul în care, per ansamblu, s-a încălzit și vremea, acest detaliu a dus la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzire în centralele cu gaz și, implicit, s-a văzut în structura producției de energie electrică.

În consecință, ieri, la ora 10:13, energia obținută din panouri fotovoltaice a sărit peste gaz în mixtul energetic al țării, centralele de gaze producând la o putere de 566 MW, în timp ce panourile fotovoltaice de pe suprafața țării s-au reflectat în 579 MW. Nu a durat mult până când, tot pe parcursul zilei, producția instantanee din această sursă regenerabilă s-a reflectat în 700 MW, valoare de producție a unui generator de la Cernavodă. Ulterior, s-a stabilizat în jurul a 660 MW, dar, cel mai important, s-a menținut peste centralele de gaz.

Dincolo de vremea bună, mai există câteva particularități care au dus la ”handicapul” generării de energie electrică din gaze naturale. Cea mai mare unitate de acest fel, cea a Petrom de la Brazi este încă în revizie parțială până la finalul lunii. Asta se traduce prin faptul că funcționează una dintre cele două turbine pe gaz și cea pe abur la jumătate din capacitate. În plus, mai există și câteva opriri planificate, la CET București Vest (probleme la compresorul de gaz) și la centrala veche de la Iernut, unde nu funcționează două grupuri, până la sfârșitul acestei luni.

Ca referință, în România, la această oră, principalele surse de producție pentru energia electrică sunt hidrocentralele și turbinele eoliene. Statistic, pe hârtie, conform datelor agregate de ANRE, capacitatea instalată în centrale pe hidrocarburi este de 2800 MW, în timp ce cea din centrale fotovoltaice e egală cu 1400 MW.