România, în fruntea Europei, dintr-un motiv rușinos: avem o ”armată” de bugetari, iar angajările continuă

de: Alexandru Puiu
21 12. 2022

Dacă ai auzit vreodată formularea ”ziua trece, leafa merge”, probabil că un procent semnificativ dintre cei 1,2 milioane de bugetari pe care îi are România la această oră îmbrățișează cu două mâini filozofia respectivă.

Nu mai puțin de 37% dintre veniturile României merg la bugetari, iar din ianuarie vor începe angajări noi. Ca să înțelegi cât de absurd este acest procent și cum am ajuns să fim lideri în Europa din acest punct de vedere rușinos, este suficient să ai în vedere că, în Germania, vorbim de doar 16%. Ca un truc de marketing cu 20 de excepții în spate, timp de aproximativ cinci luni, au fost înghețate recrutările la stat în acest an, dar nici nu începe bine 2023, iar recrutările de bugetari vor merge valuri, valuri.

Bugetarii României, o gaură financiară de amploare

În luna septembrie a acestui an, în România, erau peste un milion 255 de mii de angajați la stat. Numărul lor și cheltuielile aferente au explodat atât de mult, încât în ultimii 5 ani am ajuns să discutăm de un buget cu 60% mai mare. Ca referință, dacă în 2017 discutam de un cost de 70 de miliarde de lei, în 2021, valoarea a sărit la 112 miliarde de lei. În 2022, doar în primele 10 luni, cheltuielile cu angajații statului au fost de 97 miliarde.

”Dacă ne uităm, de exemplu, la ponderea din venituri bugetare, noi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu o alocare de 37% din venituri către plata bugetarilor. Versus 16% în Germania, sau 23% media Uniunii Europene.

Putem reduce din cheltuieli pe termen lung, informatizând administrația publică. Va necesita o resursă umană mai mică și în același timp va oferi servicii mai bune contibuabililor. Acest lucru va duce treptat la o reducere de angajați în sistemul bugetar. Deci, Guvernul nu trebuie să concedieze, ci doar să nu mai angajeze și să digitalizeze sitemul.”, a explicat Adrian Codirlașu, analist fiscal CFA.