România, făcută de râs în fața țărilor UE. Motivul pentru care nu vom ieși niciodată din sărăcie, pus în lumină

de: Mădălina Bahrim
12 08. 2022

Unul dintre motivele care stau la baza lentorii dezvoltării României e reprezentat de investițiile reduse în domenii de bază, cum ar fi educația sau cercetarea.

Fără un sistem de învățământ solid, care să ofere toate resursele necesare elevilor și cadrelor didactice, fără o strategie sănătoasă, de lungă durată și coerentă în Cercetare, șansele unei națiuni de a-și depăși condiția sunt puternic limitate.

E nevoie de fonduri care să susțină cercetarea sau ne vom confrunta în continuare cu un exod masiv al creierelor, așa cum e denumit de specialiști fenomenul prin care tinerii noștri talentați și dotați intelectual pleacă în străinătate pentru a-și construi cariere de succes, fiindcă aici e foarte dificil să reușească, neavând susținere.

Un raport recent care analizează volumul investițiilor în cercetare, la nivelul întregii comunități europene, scoate la iveală un adevăr dureros și rușinos pentru țara noastră și pentru modalitatea în care ne pregătim pentru viitor.

Suntem la coada clasamentului în ceea ce privește investițiile făcute de Guvernele europene în domeniul cercetării și dezvoltării (R&D), potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Sursa citată notează că anul trecut statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit aproximativ 109,25 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare. Suma a crescut, din fericire, comparativ cu primul an al pandemiei de coronavirus. Astfel, în 2021, ne spune Eurostat, s-au cheltuit cu 6% mai multe fonduri în aceste direcții esențiale, față de anul 2020. Dacă facem o comparație cu 2011, fondurile alocate au crescut spectaculos. Vorbim despre o evoluție cu 35%!

România s-a făcut din nou de râs

Doar că altfel stau lucrurile la noi în țară. Alocările bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare (GBARD) ca procent din PIB a înregistrat o creștere negativă în 14 state membre în deceniul 2011 – 2021. Din nefericire aici ne regăsim și noi, alpturi de Irlanda și Finlanda, toate aceste trei state înregistrând cele mai mari scăderi. Este vorba despre -0,23 puncte procentuale, -0,17 puncte procentuale și, respectiv, -0,12 puncte procentuale.