Decizia luată de țara europeană căreia Rusia i-a încălcat spațiul aerian. Ce nu mai permite, lovitură pentru Putin

Decizia luată de țara europeană căreia Rusia i-a încălcat spațiul aerian. Ce nu mai permite, lovitură pentru Putin

Rusia devine din ce în ce mai indezirabilă, motiv pentru care mai multe țări europene decid să impună reguli și restricții cetățenilor ruși. Războiul dus de Vladimir Putin în Ucraina durează deja de cinci luni și jumătate, iar situația nu pare să se îmbunătățească.

Rusia, dată la o parte de țările europene

Update 12 august, ora 10.59. Estonia nu mai permite accesul rușilor pe teritoriul său (parte din Spaţiul Schengen) cu vize emise de autorităţile estoniene, ci va recunoaşte doar vizele acordate de alte state europene. Cu unele excepţii, guvernul de la Tallinn nu le va mai acorda ruşilor nici vize de afaceri, de studii sau pentru muncă, dar le va permite studenţilor aflaţi deja în ţară să îşi încheie studiile. Se mai acceptă accesul în țară pe motive umanitare, precum şi al diplomaţilor şi familiilor acestora, al celor care îşi vizitează rude apropiate sau deţin permise de şedere pe termen lung şi al lucrătorilor din transportul internaţional de mărfuri şi pasageri.

Știrea inițială: În acest sens, Estonia s-a alăturat astăzi, 11 august, Finlandei și Letoniei și a îndemnat UE să-și închidă frontierele pentru călătorii ruși, reluând un apel al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Nu mai eliberați vize turistice pentru ruși. Vizitarea #Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a scris pe Twitter premierul estonian Kaja Kallas, la o zi după ce Zelenski a îndemnat Occidentul să introducă o interdicție de călătorie.

„Cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor – pentru că rușii iau pământul altcuiva”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Washington Post publicat luni, adăugând că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Blocul comunitar a emis o serie de sancțiuni împotriva Rusiei de la invazia sa în Ucraina, inclusiv o interdicție privind călătoriile aeriene către Rusia, dar nu a interzis călătorii ruși, care pot intra în continuare în UE cu autobuzul sau cu mașina.

Kallas a subliniat că majoritatea intră în UE prin granița estică a blocului cu Rusia, ceea ce reprezintă o povară pentru Estonia, Letonia și Finlanda ca „singure puncte de acces”.

Finlanda: „Turismul trebuie restricționat”

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni că „poziția sa personală este că turismul ar trebui să fie restricționat” și că se așteaptă ca această problemă să fie discutată la următoarele summituri ale liderilor UE.

„Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect”, a declarat ea pentru postul public național de televiziune din Finlanda, Yle.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs este, de asemenea, în favoarea unei interdicții, declarând luna trecută  că țările UE ar trebui să restricționeze eliberarea de vize pentru ruși, cu o excepție pentru motive umanitare.

Decizia vine la scurt timp după ce Rusia a încălcat spațiul aerian estonian.

Estonia l-a convocat miercuri pe ambasadorul rus și a protestat în mod oficial față de încălcarea spațiului său aerian de către un elicopter rusesc marți, a anunțat Ministerul de Externe.

„Estonia consideră că acesta este un incident extrem de grav și regretabil care este complet inacceptabil”, a declarat ministerul într-un comunicat, precizând că elicopterul a survolat fără permisiune un punct din sud-estul micii națiuni baltice. Estonia a făcut o plângere identică Moscovei în luna iunie.