Rescrierea istoriei: Moneda antică descoperită în Transilvania cu chipul uitat al lui Sponsian, un fost conducător al Daciei romane
Oamenii de știință din Regatul Unit spun că au dovedit autenticitatea mai multor monede romane considerate anterior drept falsuri. Recent, aceștia sunt de părere că moneda antică descoperită în Transilvania ar putea rescrie istoria, fiind bătută cu chipul unui fost conducător al Daciei, Sponsian.
O monedă cu un portret și numele împăratului roman Sponsian a făcut parte dintr-un tezaur de monede dezgropate în Transilvania, în România de astăzi, în 1713, potrivit unui studiu publicat miercuri în jurnalul Plos One.
Cu toate acestea, nu au existat alte înregistrări istorice care să susțină că un împărat roman pe nume Sponsian a existat vreodată, potrivit unui comunicat de presă. Mai mult, la acea vreme, „sponsian” nu era un nume despre care se știa că ar fi existat în Roma antică.
Conform studiului, fabricarea și stilul lor, inclusiv inscripțiile surprinzătoare, diferă de stilul general al monedelor romane autentice de la mijlocul secolului al III-lea. Drept urmare, au fost respinse pe motiv că sunt doar niște falsuri prost realizate.
Acum, cercetătorii de la University College London (UCL), precum și cei de la Universitatea din Glasgow din Marea Britanie spun că au descoperit caracteristici care indică autenticitatea. Ei au folosit microscoape puternice în lumină vizibilă și ultravioletă, plus microscopia electronică de scanare și spectroscopie, studiind modul în care lumina la diferite lungimi de undă este absorbită sau reflectată, pentru a examina monedele.
În total, au analizat patru monede din tezaurul găsit în 1713, dintre care una îl prezintă pe Sponsian. Toate patru sunt expuse în The Hunterian de la Universitatea din Glasgow. Un model de uzură a fost identificat pe moneda sponsiană, sugerând că a fost în circulație activă.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, depozite de pământ, ceea ce înseamnă că a fost probabil îngropat în sol mult timp înainte de a fi săpat și expus la aer.
„Analiza științifică a acestor monede ultra-rare îl salvează pe împăratul Sponsian din obscuritate. Dovezile noastre sugerează că el a condus Dacia romană, un avanpost izolat de minerit de aur, într-o perioadă în care imperiul era năpădit de războaie civile, iar granițele erau invadate de invadatori jefuitori”, a declarat autorul principal al studiului Paul N. Pearson, profesor asociat de cercetare la departamentul de Științe Pământului al UCL, în comunicatul de presă.
Provincia Dacia, care a fost separată de restul Imperiului Roman în jurul anului 260 d.Hr., a fost o regiune apreciată pentru minele de aur și resursele sale minerale. Sponsian nu a controlat niciodată o monetărie oficială sau a condus Roma, au spus cercetătorii, dar a devenit posibil un comandant-șef local care a preluat conducerea în timpul unei perioade de haos și război civil pentru a proteja populația Daciei.
Moneda antică ce ar putea rescrie istoria
Seria de monedă sponsiană a fost folosită pentru a plăti soldații și oficialii înalți, care le păstrau ca depozit de bogăție, potrivit cercetătorilor. În ciuda constatărilor studiului, unii experți, inclusiv în domeniul numismaticii încă sunt de părere că moneda este falsă.
„Ca toată lumea din lumea numismatică, cred cu tărie că această monedă este un fals modern. Toată această teorie, că moneda este autentică, este atât neștiințifică, cât și nefondată”, a declarat pentru CNN Jerome Mairat, curatorul Heberden Coin Room din Muzeul Ashmolean din Oxford, Anglia.
Dame Mary Beard, apreciata savantă a Romei Antice și profesor de clasici la Universitatea Cambridge, a scris într-o postare pe blog publicată de Times Literary Supplement că „există încă dovezi foarte puternice că sunt falsuri”, continuând să enumere o serie de problemele legate de crearea și designul lor.
Pearson, totuși, a insistat că cercetătorii au ajuns la „o concluzie clară” cu privire la autenticitatea monedelor, spunând într-un e-mail că: „Pentru marea istorie a Romei, Sponsian este puțin mai mult decât o notă de subsol istorică, dar o notă de subsol care ar trebui totuși repusă!”.
El a spus că cercetătorii au vrut să înceapă o conversație cu istoricii și arheologii romani pentru a încerca să le testeze ipoteza despre Sponsian. Pentru a înțelege ultimele zile ale puterii romane în provincia Dacia și istoria României, el este potențial mai semnificativ, dar rezultatele cercetătorilor tocmai au fost publicate și dezbaterea academică abia începe.