VIDEO Moneda care valorează un milion de dolari, ce o face atât de specială: a fost furată acum 20 de ani

VIDEO Moneda care valorează un milion de dolari, ce o face atât de specială: a fost furată acum 20 de ani

Când vine vorba de bani incredibil de valoroși, puțini pot atinge pragul unei monede din Israel ce a fost evaluată la un milion de dolari.

O monedă furată în urmă cu aproape 20 de ani a ajuns să fie de referință printre pasionații de numismatică. Considerată ”o bucată de istorie”, aceasta a ajuns de curând la proprietarii ei de drept. Povestea nu ar fi însă atât de specială dacă nu am vorbi de o monedă infimă ca dimensiuni ce valorează nu mai puțin de un milion de dolari.

Cât de specială este moneda de 1 milion de dolari

„O bucată de istorie prețuită se întoarce, în sfârșit, acasă”, a declarat un oficial american în cadrul unei ceremonii care a marcat această ocazie, conform BBC.

În ceea ce privește istoria monedei, este important de reținut că aceasta este veche de aproape 2000 de ani și a fost bătută în timpul unei revolte evreiești. E realizată din argint și bogată în simboluri evreiești specifice vremii. Este doar una din patru cunoscute în existență și a fost datată la anul 69 d.Hr., al patrulea an la Marii Revolte.

Realizarea ei a fost „de fapt, o declarație de independență a evreilor din țara Israelului, o declarație împotriva imperiului puternic care le stătea în față”, a declarat Ilan Hadad de la IAA.

Dacă asta nu era suficient, moneda a fost furată în Israel în 2002 și, în cele din urmă găsită, confiscată și returnată proprietarilor. Procesul de recuperare a fost facilitat de niște informatori care au atras atenția Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA) că moneda a fost luată de palestinieni dintr-un tezaur dezgropat în Valea Ella, la sud de Ierusalim.

În ultimii 20 de ani, oficialii IAA au încercat să localizeze moneda, una care a trecut prin mai multe mâini, prin intermediul târgurilor ilicite de antichități din Israel, Iordania și Marea Britanie. În final, a fost exportată în SUA, pentru a fi vândută la o licitație din Denver, Colorado ce a avut loc în 2017.

Recuperarea efectivă s-a produs după ce IAA a alertat Serviciul de Investigații pentru Securitate Internă al SUA (HSI), care a preluat apoi custodia administrativă a monedei. Informațiile referitoare la anchetă au fost ulterior trimise Unității de combatere a traficului de antichități (Antiquities Trafficking Unit – ATU) din cadrul biroului procurorului districtual din Manhattan. Acesta din urmă a fost cel care a obținut un ordin judecătoresc de repatriere a monedei pe baza informațiilor furnizate de informatori din cinci țări, împreună cu ajutorul autorităților din Europa și Orientul Mijlociu.

„Astăzi ne alăturăm partenerilor noștri pentru a returna o piesă incredibil de rară din istoria Israelului, moneda de un sfert de shekel, un simbol al independenței din timpul prezenței romane în ceea ce este acum Israelul modern”, a declarat Ricky J Patel, agent HSI, în cadrul adunării.