Relațiile dintre China și UE: Xi Jinping înseamnă la negocieri de pace. Europa îi cere să facă presiuni asupra Rusiei

de: Anca Lupescu
01 12. 2022

Liderul chinez Xi Jinping a îndemnat la negocieri pentru o soluție politică la conflictul din Ucraina în cadrul discuțiilor cu președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită joi la Beijing, a anunțat televiziunea de stat CCTV.

Xi Jinping vrea o soluție la conflictul din Ucraina

Xi a fost citat spunând că „rezolvarea crizei ucrainene prin mijloace politice este în interesul Europei și în interesul comun al tuturor țărilor din Eurasia”.

„În condițiile actuale, trebuie să evităm escaladarea și extinderea crizei și să lucrăm pentru pace”, a spus Xi.

China a făcut astfel de declarații în repetate rânduri în trecut, refuzând în același timp să condamne invazia Rusiei și criticând sancțiunile împotriva Moscovei.

Cu câteva săptămâni înainte de invazie, Xi și liderul rus Vladimir Putin și-au afirmat relația „fără limite”, iar Beijingul a intensificat achizițiile de petrol din Rusia, în timp ce forțele lor aeriene au organizat exerciții comune în această săptămână.

Michel a declarat că l-a îndemnat pe Xi să „își folosească influența pe lângă Rusia pentru a respecta Carta ONU” și suveranitatea Ucrainei și a spus că au fost de acord că amenințările nucleare „nu sunt acceptabile și sunt foarte periculoase”.

Michel a declarat reporterilor că a abordat, de asemenea, probleme legate de drepturile omului, inclusiv situația din Xinjiang, unde minoritățile musulmane au fost supuse la ceea ce criticii spun că este detenție sumară și asimilare forțată pentru a le eradica cultura tradițională.

China a respins acuzațiile, spunând că a desfășurat o campanie pentru a elimina terorismul, radicalismul și extremismul și pentru a oferi competențe profesionale.

China va face eforturi pentru ca Ucraina să rămână aprovizionată

În remarcile făcute publice de Beijing după o întâlnire de trei ore între Xi Jinping și președintele Consiliului European, Charles Michel, Xi a declarat că China va depune eforturi pentru a asigura stabilitatea lanțului de aprovizionare și și-a exprimat sprijinul pentru eforturile de mediere ale UE în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina.

Michel, care a sosit joi în capitala chineză în încercarea de a recalibra legăturile, i-a spus gazdei sale că întâlnirea a fost o oportunitate de a aborda „multiplele crize” cu care se confruntă lumea, „precum și întreaga anvergură a relației UE-China”, potrivit unei declarații publicate de purtătorul său de cuvânt.

În urma presiunilor exercitate de legislatorii și diplomații UE pentru a transmite un mesaj dur la Beijing, Michel a discutat, de asemenea, despre situația drepturilor omului în China și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care a gestionat recentele proteste ca răspuns la controalele Covid-19.

„În sens mai larg, a avut loc un schimb de opinii cu privire la Covid-19 și la experiențele relative din Europa și China, inclusiv cu privire la măsurile respective luate și la răspunsul societăților”, se arată în comunicatul UE.