Recomandare importantă de la OMS. Anunț de ultimă oră despre variola maimuței
Având în vedere că directorul general al OMS a declarat epidemia mondială de variolă de maimuță, care se intensifică, drept o urgență de sănătate publică de interes internațional, toate statele membre ale OMS, indiferent dacă au raportat sau nu cazuri, trebuie să acționeze de urgență, profitând de fiecare ocazie pentru a anticipa, controla și opri răspândirea unui virus despre care mai avem multe de învățat.
Recomandarea OMS privind variola maimuței
Focarul a apărut inițial în Regiunea Europeană a OMS – care cuprinde 53 de țări din Europa și Asia Centrală – care continuă să înregistreze marea majoritate a cazurilor, concentrate în principal în rândul bărbaților care relații intime cu persoane de același sex.
„Prin urmare, soluțiile de combatere a epidemiei trebuie să vină, de asemenea, din această regiune, fără stigmatizare sau discriminare față de comunitățile afectate și în parteneriat strâns cu acestea”, arată OMS.
Variola maimuței este, în general, o boală autolimitată, care nu pune în pericol viața persoanelor sănătoase. Boala este mai bine cunoscută în țările africane, unde a fost observată de-a lungul deceniilor și unde au fost raportate ocazional decese – 5 până în prezent în acest an – inclusiv în rândul copiilor și al persoanelor în vârstă, precum și al persoanelor cu afecțiuni subiacente.
În regiunea europeană a OMS, în urma epidemiei, virusul și-a extins rapid aria de răspândire, 37 de țări și zone fiind afectate până în prezent, cu dovezi ale continuării transmiterii locale. În perioada 13 mai – 22 iulie, au fost raportate în regiune aproape 12 000 de cazuri probabile sau confirmate, majoritatea la bărbați, dintre care 8 % au fost spitalizați, fără a se înregistra, din fericire, niciun deces până în prezent.
Anunțul OMS
Transmiterea sexuală prin contact apropiat este principalul mod de răspândire, dar sunt detectate cazuri prin episoade de transmitere în gospodării și, uneori, fără niciun istoric clar de expunere.
„Deși recunoaștem incertitudinile cu privire la modul în care va evolua această epidemie, trebuie să răspundem la epidemiologia pe care o avem în față, concentrându-ne asupra celui mai dominant mod de transmitere – contactul piele-pe-piele în timpul întâlnirilor sexuale – și asupra grupurilor cu cel mai mare risc de infectare. Ca atare, responsabilitatea pentru oprirea acestui focar este în mod necesar o responsabilitate comună, împărțită între instituțiile și autoritățile din domeniul sănătății, guvernele și comunitățile și persoanele afectate”, arată OMS.
Cât pentru statele în care această boală este răspândită, Organizația are următoarele sfaturi:
Înlăturați toate barierele în calea testării, a asistenței medicale sau a vaccinării. Orice barieră, oricât de mare sau mică, va acționa pentru a împiedica pacienții să se prezinte.
Furnizați informații clare cu privire la modul de acces la asistență medicală, acordând pacienților concediu medical certificat pe durata perioadei de infecție, astfel încât aceștia să se poată izola, după caz.
Fiți conștienți de ceea ce trebuie să căutați. Prezentarea cazurilor poate fi atipică și, prin urmare, fiți atenți la posibilitatea variola maimuței în evaluarea oricărui pacient – în special, dar nu numai, bărbații care au relații intime cu persoane de același sex și nu numai pacienții cu antecedente de călătorie în zone în care se știe că variola maimuței se răspândește.
Înlăturați orice judecată sau stigmatizare din traseul pacientului; lecțiile HIV/SIDA nu trebuie uitate.