Recesiunea economică, la orizont: ce arată datele specialiștilor

de: Ozana Mazilu
09 05. 2022

La nivel global, situația economică tinde să fie una din ce în ce mai complicată, iar similaritățile cu criza economică din 2008 par să fie din ce în ce mai evidente.

Conform Cristinei Chiriac, economist si președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), România a înregistrat o creștere a vânzărilor de retail, ce poate fi explicată și prin afluxul de ucraineni veniți în țară. Cu toate acestea, aflăm de la Cristina Chiriac care a dat un interviu pentru Economica faptul că unele creșteri de dobânzi și inflația la nivel internațional nu fac altceva decât să anunțe o recesiune economică,

Recesiunea economică, spune specialista, probabil va ajunge și în România, cu o întârziere, probabil din toamnă, „când lucrurile nu vor mai fi atât de strălucitoare” în țară.

Ne așteptăm la o recesiune economică

„Vânzările de retail au crescut în martie, comparativ cu februarie, cu peste 13 procente. Una din explicații este dată de faptul că acest aflux de ucraineni care au venit în România au contribuit la consum, într-un procent atât de mare. O a doua explicație ar fi și sumele donate de către antreprenori și nu numai către diferite organisme, cum ar fi Crucea Roșie, care au cumpărat produse și le-au donat ucrainenilor”, spune președintele CONAF.

De asemenea, analiștii Deutsche Bank au tras un semnal de alarmă în această lună și au fost primii care au preconizat și recesiunea ”moderată” din SUA, confirmată deja, conform CNN. Acum, aceeași instituție bancară se aruncă la estimări legate de faptul că gravitatea declinului economic va fi una semnificativ mai mare decât ar fi crezut cineva. Din păcate, nu ajută nici măsurile adoptate de Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite de a combate valul agresiv inflaționist.

„Vom avea o recesiune majoră”, au scris recent economiștii Deutsche Bank într-un raport realizat pentru clienți. Problema, potrivit băncii, este că în ciuda faptului că inflația în SUA s-ar putea să fi atins deja vârful maxim, va dura „mult timp” până când va fi redusă la nivelul căutat de sistemul central bancar american, conform Digi24.