Salariile românilor nici nu acoperă inflația: cât de complicată a devenit situația financiară, criza economică

Salariile românilor nici nu acoperă inflația: cât de complicată a devenit situația financiară, criza economică

După ce oficialitățile au confirmat că România se confruntă cu o criză economică de proporții, iar recesiunea ne bate la ușă, românii sunt mai dornici ca niciodată să se orienteze către salarii cât mai mari, măcar către unele care să acopere rata inflației.

La momentul de față, inflația în România gravitează în jurul valorii de 10%, iar foarte mulți români se află în situația de a nu mai ști ce să facă pentru a se descurca cu banii. Pe de o parte, caută locuri de muncă sigure, de viitor, în industrii stabile. Pe de altă parte, ar vrea să nu mai fie nevoiți să strângă în mod constant cureaua.

Românii, mai săraci față de anii trecuți

În urma unui sondaj realizat în România în această lună, jumătate dintre români (49,4%) sunt de părere că situația lor financiară s-a înrăutățit, comparativ cu anul trecută. Mai mult decât atât, aproximativ 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare. Practic, viața lor din punct de vedere financiar merge din rău în mai rău.

Nu ajută nici faptul că inflația a devenit o problemă globală, una care se resimte masiv atât în Statele Unite, cât și în Germania, nu doar în România, iar situația nu va face decât să se înrăutățească. Pe marginea acestui subiect, singure măsuri cu adevărat utile le pot lua băncile centrale, care deja își ajustează politicile monetare pentru a încerca o aterizare lină din recesiunea în care majoritatea vor intra în perioada următoare.

Un lucru este sigur, românii sunt într-o perpetuă căutare a unui loc de muncă mai bine plătit. Aproape 7 din 10 angajați plănuiesc să-și schimbe jobul în 2022, după ce, în 2021, declarau în proporție de 62% că a crescut semnificativ nivelul de stres. Tot în pandemie, bunăstarea a devenit o prioritate în selecția locului de muncă, după cum notează și un raport recent la Bestjobs. Pornind de la această realitate, singura parte bună a întregii ecuații este că piața muncii în 2022 este favorabilă angajaților.

Citește și: