„Războiul Mondial de Fotbal”: Cum a pornit un conflict militar de la un meci dintre Honduras și El Salvador VIDEO

de: Iulia Kelt
28 11. 2022

Probabil cel mai bizar motiv pentru a începe un război între două state este acesta. A avut loc în 1969 și a durat 100 de ore, timp în care armatele din Honduras și El Salvador, două state din America de Sud, s-au războit „pe bune”.

Desigur, uneori, meciurile pot deveni violente, mai ales atunci când sunt implicați suporterii înfocați ai celor două echipe participante, iar aceștia se lasă purtați de val.

De-a lungul istoriei, au existat bătăi individuale sau colective, spray-uri lacrimogene, vandalism, etc. Însă, poate că nu știai, însă un meci de fotbal are capacitatea de a stârni chiar și un război, după cum vei afla în cele ce urmează.

Imagine de arhivă de la meciul dintre El Salvador și Honduras, cel care a dus la un război între cele două state din America de Sud

De unde a început, de fapt, totul

În istorie, de-a lungul timpului, au existat tot felul de pretexte pentru a începe un război, însă mai rar unul ca acesta. Fie că a fost vorba despre teritorii, bogății sau ambiții strategice, războaiele ultimilor două mii de ani au părut, într-o oarecare măsură, explicabile.

În 1969, începea primul război între statele sud-americane, Honduras și El Salvador. Motivul aparent? Un meci de fotbal dintre naționalele celor două state.

Evident, motivele erau mult mai adânci de atât, meciul fiind doar picătura care a umplut paharul.

Mai exact, teritoriul părea să fie motiv suficient de ceartă între Honduras și El Salvador. Cel din urmă stat deținea suprafața de 21.146 km2, unde încerca să-și „înghesuie” toți locuitorii, de vreme ce statul vecin avea 112.088 km2.

Evident, mulți locuitori din El Salvador locuiau și munceau ilegal în Honduras, întrucât nu aveau de ales. Vorbim, în acest caz, de un număr de 300.000 de oameni.

În ‘60, guvernul din Honduras le-a dat acestora un termen de cinci ani pentru a intra în legalitate. Cu alte cuvinte, ori se întorc acasă, ori muncesc și locuiesc legal. Din cei 300.000, numai 1.000 au ales să se conformeze, ceea ce a agitat spiritele în Honduras, așa cum se întâmplă, ce altfel, și astăzi, în alte state care se confruntă cu problema migranților.

Într-un final, la sfârșitul lunii mai 1969 „ilegaliștii“ de la graniță erau obligați să renunțe la terenurile pe care le ocupaseră și îngrijiseră timp de ani de zile și să se întoarcă în El Salvador. Conflictul escaladează rapid.

Colaj imagine de arhivă de la meciul dintre El Salvador și Honduras, cel care a dus la un război între cele două state din America de Sud

Meciul dintre Honduras și El Salvador, de la Campionatul Mondial de Fotbal, picătura care a umplut paharul

Interesant este că, în 1969, în cadrul primelor etape ale desfășurării Campionatului Mondial de Fotbal, Honduras și El Salvador trebuiau să joace două meciuri de baraj, pentru a intra în marea cursă pentru premiul mondial.

Primul meci a avut la Tegucigalpa, în Honduras, în datat de 6 iunie 1969, și a coincis inevitabil cu o grevă a profesorilor, care au au împrăștiat, în semn de protest, cuie pe carosabil, provocând haos în trafic. Victime au căzut inclusiv fotbaliștii din El Salvador, care se aflau într-unul dintre vehiculele care circula pe acea stradă.

Meciul a fost unul extrem de pasional, naționala Hondurasului ajungând să câștige cu 1 – 0. Din prea mult entuziasm, suporterii au dat foc stadionului.

Al doilea meci s-a petrecut nouă zile mai târziu, în data de 15 iunie 1969, în El Salvador, unde adversarii au avut parte de un tratament cu totul special: drapelul și stema Hondurasului sau fost batjocorite, iar hotelul în care au fost cazați jucătorii incendiat.

Totuși, El Salvador a câștigat cu 3-0, chiar și în aceste condiții. Meciul deciziv s-a jucat în New Mexico, unde salvadorienii au câștigat din nou, de data aceasta cu 3-2.

Ceea ce a urmat este greu de descris în cuvinte. Isteria a cuprins stadionul, lăsându-se cu morți și răniți.

La câteva ore, Hondurasul rupea relațiile diplomatice cu El Salvador, iar pe 14 iulie începea, oficial, războiul dintre cele două țări.

În timpul războiului, mai bine de 2.000 de persoane, mulți dintre aceștia civili, și-au pierdut viața.

Pe 18 iulie, cu intervenția altor state, războiul de 100 de ore încetează. Totuși, acordurile au impus plecarea multor salvadorieni din Honduras, ceea ce a dus la un mare echilibru economic. Granița a fost închisă.

Honduras și El Salvador au revenit la sentimente mai bune abia în 1980, prin tratatul de pace de la Lima. Totuși, prietenie mare între cele două țări nu există, neoficial, nici în ziua de astăzi.