Raționalizarea consumului de gaze naturale în România: cum ne va afecta reducerea cu 15% venită de la Bruxelles
Autoritățile de la Bruxelles, de comun acord, au stabilit în această săptămână reducerea consumului de gaze cu 15%, în întregul bloc european, inclusiv în România. Conceptul este foarte similar cu raționalizarea, dar, în opinia oficialilor români, nu există neapărat motive de îngrijorare.
În contextul în care mai mulți români și-au exprimat îngrijorarea legată de reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale, stabilită de Uniunea Europeană, secretarul de stat George Niculescu a venit cu niște precizări importante. Oficialul a insistat pe faptul că România poate să facă față reducerii consumului. În același context, a insistat pe faptul că vorbim de o acțiune voluntară și, mai mult decât atât, aceasta vine la pachet cu ”niște flexibilități” care se iau în calcul la această reducere. Printre altele, lista de parametrii relevanți include gradul de umplere a depozitelor și consumul industriei non-energetice.
Ce se întâmplă cu scăderea consumului de gaze naturale în România
„România a susţinut întotdeauna independenţa energetică, ne-am dorit întotdeauna şi ne dorim în continuare diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi cu energie electrică. De aceea, această reducere voluntară, practic, în situaţia în care se află România astăzi, din punctul meu de vedere, cred că România poate să facă faţă la această reducere voluntară. Sunt nişte flexibilităţi care se iau în calcul la această reducere, în sensul în care avem gradul de umplere al depozitelor, acest grad de umplere (…) poate reduce din obligaţia de reducere de 15% şi, de asemenea, este luat în considerare şi consumul industriei non-energetice, aşa cum este el prezentat pe site-ul Eurostat, iarăşi o cantitate de gaze naturale care se poate reduce din acest procent de 15%”, a afirmat Niculescu, după şedinţa de guvern, scrie Agerpres.
Întrebat în mod expres despre ce înseamnă ”voluntară”, în contextul deciziei de la Bruxelles, Niculescu a afirmat că ”fiecare este liber să procedeze cum consideră, atât timp cât este vorba de o acţiune voluntară”. Deși la începutul săptămânii nu părea să fie o sugestie venită de la UE, secretarul de stat pare să fie mai optimist pe acest subiect.
”Fiind o acţiune voluntară, nu este o obligaţie deocamdată, dacă situaţia o va impune, atunci se transformă într-o obligaţie. Eu cred că, indiferent de cantitatea de gaze naturale pe care o avem înmagazinată, indiferent că aceasta este medie, din punctul meu de vedere, întotdeauna am făcut-o şi o voi face, într-un mod cât se poate de respectuos, am îndemnat şi voi îndemna la consumul responsabil de energie electrică şi de gaze naturale. Fiind o acţiune voluntară, fiecare este liber să procedeze aşa cum doreşte”, a mai spus Niculescu.
Aparent, consecințele acestui efort european de a reduce dependența de gazul rusesc o vom vedea în România până la 31 octombrie, când va fi modificat regulamentul care prevede planul de urgență, rolul și responsabilitățile întreprinderilor care activează în domeniul gazelor naturale din țara noastră.
„În momentul de faţă, consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de această reducere a consumului. În urma actualizării regulamentului, la care avem termen până pe 31 octombrie să o facem, în urma discuţiilor pe care le vom avea cu tot ce înseamnă mari consumatori de energie electrică, gaze naturale, cu sectorul energetic, vom stabili, prin modificarea regulamentului, efectiv cum se vor face aceste reduceri de gaze. Ele, în principiu, se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor care sunt aferente acestor companii consumatoare de gaze naturale, în aşa fel încât aceste instalaţii consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic, nu ştiu, printr-o scădere bruscă a consumului de gaze”, a mai precizat secretarul de stat.