Încă o țară europeană respinge planul de reducere a consumului de gaze: „Nu vedem necesitatea”

Încă o țară europeană respinge planul de reducere a consumului de gaze: „Nu vedem necesitatea”

O nouă țară europeană respinge propunerea Comisiei Europene de a reduce consumul de gaze cu 15%, în contextul îngrijorărilor legate de livrările de gaze de către Rusia. Această țară se alătură altor guverne europene care au refuzat propunerea UE, motivând că „nu vede necesitatea, din moment ce oferta este constantă și rezervarea completă”.

O nouă țară europeană care refuză planul de urgență UE privind gazele

Polonia se numără printre mai multe țări care, încă de la început, s-au opus propunerii Comisiei Europene de a face obligatorii reducerile de consum de gaze pentru toate statele membre, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului.

Într-un interviu acordat presei poloneze, ministrul Mediului din Polonia, Anna Moskwa a subliniat că nu vede „necesitatea” să reglementeze utilizarea gazului

„Pentru că Polonia este într-o poziție mai bună decât alte țări. Depozitele noastre de gaz sunt pline, PGNIG (Compania de stat poloneză de distribuție a gazelor) lucrează la investiții urgente pentru a-și mări capacitatea, de a menține stabilă aprovizionarea cu gaz și pentru a nu utiliza chiar toată capacitatea de distribuție către consumatori, a anunțat Anna Moskva.  „Nu vor exista restricții de consum în Polonia”, a încheiat ea.

Ministrul a menționat lipsa de aprovizionare cu gaz rusesc a Germaniei prin conducta Nord Stream, care a început miercurea aceasta și a asigurat că această măsură „nu afectează semnificativ” Polonia.

Polonia nu vrea să ajute alte state UE

În timpul reuniunii guvernelor europene de marți pentru a ajunge la un acord privind reducerea consumului de gaz, ministrul a exprimat deja argumentul și că industria unei țări nu ar trebui să fie forțată să utilizeze mai puțin gaz pentru a ajuta alte state care se confruntă cu penurie.

Pe de altă parte, conexiunea printr-o altă conductă de gaze a Poloniei cu Slovacia, în curs de finalizare, va transporta gaze de înaltă presiune printr-o conductă de 167 de kilometri între cele două țări, dintre care 61 de km sunt pe teritoriul polonez, și au capacitatea de a aduce în Polonia 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe an.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Pyotr Mullersa declarat marți că țara sa „nu are nevoie să reducă automat cantitatea de gaz consumată”.

„Pentru guvernul polonez, este cel mai important lucru asigurarea securității energetice poloneze și a intereselor poloneze”.

La rândul său, PGNIG a publicat un comunicat în care afirmă că, „în acest moment, nu știe ce măsuri vor fi luate la nivel național pentru a pune în aplicare acordul UE privind gazele naturale”.