Raport despre spionajul rusesc. Cum ajută Bulgaria serviciul de informații rus

de: Anca Lupescu
16 09. 2022

Bulgaria continuă să facă obiectul unui interes sistematic din partea serviciilor de informații. Acest lucru este conform unui raport al Agenției de Stat pentru Securitatea Națională (SANS) pentru anul trecut, potrivit BNR.

Bulgaria, implicată activ în spionajul rus

SANS subliniază că au fost oprite activitățile unui grup de bulgari care spionau pentru Rusia, precum și ale unor cetățeni ruși aflați în legătură cu serviciile speciale rusești.

„Pentru a contracara posibilitatea infiltrării teroriștilor în țara noastră, Agenția Națională de Securitate efectuează non-stop inspecții ale semnalelor de la autoritățile de frontieră pentru a le potrivi cu profilurile create în sistemul dezvoltat pentru identificarea luptătorilor străini care călătoresc.

În anul 2021, au fost efectuate 6.208 astfel de inspecții, în urma cărora persoanelor din această categorie de risc nu li se permite trecerea pe teritoriul nostru”, se arată în raportul publicat.

Raportul precizează că Bulgaria rămâne obiectul unui interes sistematic al serviciilor de informații, menționând alegerile multiple din 2021, dar și procesele din sfera economică și socială.

„Ca parte a UE și NATO, țara noastră rămâne obiectul unui interes sistematic al serviciilor de informații. În 2021, acesta vizează în principal: politica și angajamentele țării noastre în calitate de membru al NATO și al UE; specificul relațiilor bilaterale individuale;

procesele actuale din sectorul „Securitate”, inclusiv reînarmarea și modernizarea armatei bulgare; procesele și subiectele din sfera politică internă, în special în contextul alegerilor multiple din 2021;

procesele din sfera economică și socială; procesele și sentimentele din comunitățile individuale din Bulgaria; starea actuală a comunităților bulgare din străinătate etc.”, se arată în raportul SANS.

Ce scrie în raport

„Îndeplinind prioritățile naționale ale propriilor guverne, serviciile speciale străine continuă să fie angajate în acțiuni de export în Bulgaria a unor probleme interne specifice țării respective”, se arată în raportul publicat pe pagina Consiliului de Miniștri.

Totodată, au fost analizate riscurile și amenințările provenite din activitatea serviciilor speciale străine în anul 2021.

– interceptarea activităților unui grup de cetățeni bulgari care s-au pus intenționat și conștient în slujba Federației Ruse pentru a o servi, în calitate de spioni. Cinci persoane au fost reținute în acest caz. Acuzațiile au fost formulate de Parchetul Republicii Bulgaria în cadrul procedurilor premergătoare în temeiul art. 109 în legătură cu art. 104, alin. 1 din Codul penal (CP). În legătură cu acest caz, doi diplomați ruși au fost declarați persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei;

– interceptarea activităților cetățenilor ruși implicați în activitățile serviciilor speciale rusești pe teritoriul Republicii Bulgaria. În acest caz, Parchetul Republicii Bulgaria a inițiat o procedură preliminară în temeiul art. 108a din Codul penal („terorism”), în contextul în care un diplomat rus a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei;

– interceptarea activității unui cetățean bulgar care s-a pus în slujba unui serviciu special străin. Parchetul Republicii Bulgaria a inițiat proceduri preliminare în temeiul art. 105, alin. 1 din Codul penal („spionaj”);

– includerea în lista străinilor care nu sunt căutați pe teritoriul Republicii Bulgaria (art. 21a, alin. 1 din Legea privind străinii în Republica Bulgaria în legătură cu art. 1, alin. 1, pct. 1) a unui cetățean străin cu interdicție de intrare în țara noastră pentru o perioadă de 10 ani din cauza unei activități care creează o amenințare la adresa securității naționale.

Raportul raportează, de asemenea, o creștere de trei ori a presiunii migratorii către Bulgaria în comparație cu anul precedent.