24 iun. 2022 | 11:55

Bulgaria, într-o criză politică majoră. Guvernul ar putea fi condus de un aliat al lui Putin

ULTIMA ORĂ
Bulgaria, într-o criză politică majoră. Guvernul ar putea fi condus de un aliat al lui Putin

Guvernul bulgar al prim-ministrului Kiril Petkov s-a prăbușit în urma unui vot de neîncredere în parlament, aruncând această țară din Uniunea Europeană în turbulențe politice, pe fondul crizei din Ucraina și al creșterii inflației.

Criză politică gravă în Bulgaria

Parlamentarii opoziției au răsturnat miercuri guvernul – care a preluat puterea în urmă cu șase luni – după ce coaliția de guvernare și-a pierdut majoritatea din cauza unor dispute privind cheltuielile bugetare și dacă Bulgaria ar trebui să deblocheze aderarea Macedoniei de Nord la UE.

„Acest vot este doar un pas mic într-un drum foarte lung”, a declarat Petkov după vot. „Ceea ce nu reușesc să înțeleagă este că aceasta nu este calea de a câștiga poporul bulgar”.

Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani care s-a angajat să combată corupția, a adoptat o poziție pro-europeană și pro-NATO puternică de când Rusia a atacat Ucraina, o poziție neobișnuită pentru o țară cu o atitudine tradițional prietenoasă față de Moscova.

Analiștii prezic că un nou guvern va aduce o politică mai neutră față de Rusia.

Țara se confruntă acum cu posibila organizare a patru alegeri generale din aprilie 2021, punând în pericol milioane de euro din fondurile de redresare ale UE și planurile sale de a adopta moneda euro în 2024.

Dar analiștii spun că nu există nicio garanție că un alt vot național în această țară de 6,5 milioane de locuitori.

Premier ar putea fi un aliat al lui Putin

„Foarte curând, această țară de la Marea Neagră, situată strategic între Turcia, România și Ucraina, ar putea trece de la statutul de susținător vital al Kievului la cel de aliat deschis al Moscovei”, scrie Edward P. Joseph, expert în gestionarea conflictelor și profesor la Johns Hopkins School.

Actualul premier pro-occidental Kiril Petkov a demisionat în urma unei moțiuni de cenzură.

„Un aliat al lui Radev, fostul ministru al apărării Stefan Yanev, care a preluat ca un papagal discursul lui Putin, numind războiul din Ucraina drept o „operațiune militară specială” înainte de a fi demis sumar de Petkov, ar putea reveni ca prim-ministru interimar – un dezastru pentru Occident, în timp ce Putin încearcă să rupă solidaritatea transatlantică.

Empatizanții Moscovei de la Sofia au folosit tactici de intimidare în stil Kremlin împotriva vecinului mai mic al țării, Macedonia de Nord.

Scenariile sumbre se materializează rapid. Invocând disponibilitatea lui Petkov de a ridica dreptul de veto pe care Bulgaria l-a folosit pentru a bloca negocierile de aderare la UE privind Macedonia de Nord, cântărețul Slavi Trifonov a anunțat luna aceasta că partidul său va părăsi guvernul.

La 16 iunie, partidul lui Trifonov a invocat din nou problema macedoneană pentru a-l demite pe președintele parlamentului bulgar, Nikola Minchev, membru al partidului lui Petkov.

Există o modalitate de a-i refuza lui Putin această victorie, cu o tactică pe care administrația Biden o poate implementa aproape imediat. Cheia este de a transforma chiar problema pe care Radev a exploatat-o – naționalismul frenetic împotriva macedonenilor vecini – într-o responsabilitate politică instantanee și de durată”, continuă profesorul.