Raed Arafat, precizări după ce localnicii din Târgu Mureș au primit mesaj RO-Alert cu privire la un exercițiu de simulare a unei explozii
Mai mulţi cetățeni din Târgu Mureş şi din împrejurimile oraşului s-au panicat și au sunat, luni, la Dispeceratul 112 după primirea mesajelor RO-ALERT referitoare la exerciţiul internaţional de simulare a unei explozii urmată de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă, organizat de către EU MODEX. Localnicii au crezut că este o situație reală, așa că au pus mâna pe telefon, pentru a anunța autoritățile.
Panică în Târgu Mureș din cauza unui mesaj RO-Alert
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au fost în jur de 10-15 persoane care au sunat la numărul unic de urgență 112, neînţelegând mesajul RO-ALERT. Oamenii au crezut că este chiar o situaţie reală. Însă, operatorii i-au liniştit și le-au explicat că, de fapt, este un exerciţiu.
ISU simulează o explozie
ISU a cerut scuze târgumureşenilor şi mureşenilor, în general, pentru disconfortul creat, explicând că lumea trebuie să înțeleagă că acest exerciţiu „îl facem pentru noi toţi, pe de o parte pentru pregătirea personalului propriu de intervenţie, pe de altă parte, pregătirea autorităţilor, integrabilitatea tuturor instituţiilor care intervin într-o situaţie de o asemenea amploare şi, bineînţeles, pregătirea populaţiei”.
Acest gen de alertă este exact tipul de mesaj care, la un moment dat, ar putea să vină şi să transmită nişte măsuri care trebuie respectate, a transmis şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Horea al judeţului Mureş, Călin Handrea.
Exercițiul durează 5 zile
Textul referitor la simularea unei explozii (organizată de EU MODEX), din perioada 30 mai – 3 iunie, din municipiul Târgu Mureş, a fost redactat în limbile română, maghiară şi engleză şi precizează că este vorba doar de un exerciţiu, nu despre o situație reală.
Reacția lui Raed Arafat
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat că exerciţiul internaţional de simulare a unei explozii urmată de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă, la combinatul Azomureş din Târgu Mureş, nu are legătură cu războiul din Ucraina.
„Azi, în jurul orei 5,55, a fost declanşat exerciţiul. Populaţia era înştiinţată din timp pentru că au fost folosite şi sirenele de la amplasamentul uzinei chimice din Târgu Mureş şi plus că a fost folosit sistemul Ro-Alert. Mesajele au fost trimise în limbile română, engleză şi maghiară. Facem acest exerciţiu pentru că trebuie să ne pregătim forţele pentru orice eventualitate. Asta nu înseamnă că mâine se va întâmpla ceva. (…) Pentru noi, exerciţiul este extrem de important pentru că aşa putem să învăţăm şi să ne pregătim mai bine. Chiar dacă probabilitatea este mică şi vreau să subliniez că nu are nimic cu războiul din Ucraina. Este planificat de mult mai mult timp. A fost întrerupt din cauza pandemiei şi reluat cu planificare cu tot după ce lucrurile s-au liniştit din punct de vedere pandemic”, a spus secretarul de stat în MAI.
Exerciţiul face parte din mecanismul de protecţie civilă al UE, având ca scop testarea reacției serviciilor de urgenţă şi medicale în situaţii de stres extrem.