Putin: „Integrarea Belarusului în Rusia se accelerează datorită Occidentului”

de: Anca Lupescu
01 07. 2022

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că presiunile politice din partea Occidentului accelerează integrarea Belarusului cu Rusia vecină, care a avut loc în mod intermitent timp de peste două decenii.

Procesul de integrare al Belarusului în Rusia, grăbit

„Presiunea politică și socială fără precedent din partea așa-numitului Occident colectiv ne împinge să accelerăm procesul de unificare: împreună pentru a minimiza daunele provocate de sancțiunile ilegale, pentru a face mai simplă stăpânirea producției de produse necesare, pentru a dezvolta noi competențe, pentru a extinde cooperarea cu țările prietene”, a declarat Putin la un forum bilateral.

Cei doi vecini slavi au semnat un Tratat de Uniune în 1997, menit să restabilească unele dintre legăturile strânse întrerupte de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Dar entuziasmul președintelui autocrat al Belarusului, Alexander Lukașenko, pentru o integrare politică mai strânsă a avut variații, la fel ca și dependența economică a Belarusului de vărul său mult mai mare și mai bogat.

Lukașenko a devenit mai îndatorat Moscovei la sfârșitul anului 2020, când Putin i-a oferit sprijin politic și financiar în timp ce zdrobea un val de proteste antiguvernamentale declanșate de alegerile prezidențiale despre care opoziția a spus că au fost fraudate.

În februarie, Lukașenko a permis Moscovei să folosească Belarusul ca rampă de lansare pentru unele dintre coloanele blindate rusești care au invadat vecinul de sud al Belarusului, Ucraina.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat săptămâna trecută că cele două țări trebuie să ia măsuri comune urgente pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și pregătirea de luptă a trupelor.

Conform Tratatului Uniunii, fiecare stat rămâne suveran, dar acordă cetățenilor celuilalt stat drepturi de rezidență și cetățenie.

În timp ce uniunea a promovat integrarea economică și prevede apărarea reciprocă în caz de atac, eforturile de a stabili o monedă comună au eșuat în urmă cu aproape două decenii.

Lukașenko a exclus posibilitatea integrării Belarus în Rusia

Președintele Belarus a declarat, anterior, că nu dorește integrarea Belarus în Rusia.

Nu suntem atât de proști în relația cu președintele rus Vladimir Putin încât să folosim vechile metode. Noi construim o astfel de unitate între două state independente, încât oamenii vor învăța de la noi”, a declarat el în orașul rus din extremul est de la Vladivostok miercuri, potrivit agenţiei de ştiri de stat din Bela.