11 mai 2022 | 08:43

Belarus își trimite trupele speciale la granița cu Ucraina. Țara susține că e „amenințată” de statele NATO din jur

ULTIMA ORĂ
Belarus își trimite trupele speciale la granița cu Ucraina. Țara susține că e „amenințată” de statele NATO din jur

Belarus trimite trupe de operațiuni speciale în trei zone din apropierea graniței sale sudice cu Ucraina, au anunțat forțele armate ale țării, după ce președintele Aleksandr Lukașenko a vorbit despre posibilitatea obținerii de rachete rusești pentru a-și proteja poporul. De asemenea, guvernul de la Minsk va desfășura și unități de apărare aeriană și de artilerie pentru noi exerciții în vestul țării, a transmis Viktor Gulevici, șeful armatei bieloruse.

Trupele speciale din Belarus, trimise la granița cu Ucraina

Forţele Armate din Belarus au dat ordin ca trupele sale speciale să meargă la frontiera cu Ucraina, deoarece „Statele Unite şi aliaţii săi continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele ţării”, potrivit şefului Statului Major General, Viktor Gulevici. Belarusul susține că ucrainenii au creat o forţă de 20.000 de persoane aproape de graniţele sale, ceea ce „impune un răspuns din partea noastră”.

„Apariţia în apele mărilor Mediterană şi Baltică a unui grup care transportă rachete de croazieră care pot fi lansate de pe mare sau din aer, o creştere a grupărilor aeriene în ţări precum Polonia şi statele baltice indică o ameninţare pentru Republica Belarus”, a mai spus Gulevici.

„Ca parte a celei de-a doua etape de verificare a forţelor de răspuns imediat, batalioane tactice au fost trimise în direcţii vestice şi nord-vestice. Pentru a le întări, unități de apărare aeriană, rachete şi de artilerie sunt mutate astfel încât să asigure funcţionarea lor în luptă”, a evidențiat șeful armatei bieloruse.

Acuzații la adresa SUA și NATO

Anterior, ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a afirmat că ţara sa a început a doua etapă de inspecţie a forţelor armate de reacţie, potrivit agenţiei de stat Belta.

„SUA și aliații lor continuă să-și accentueze prezența militară la granițele de stat ale Republicii Belarus. Prezența lor a crescut de mai mult de două ori în ultimele șase luni”, a dezvăluit Viktor Gulevici.

Oficialii bieloruși acuză NATO că ar concentra trupe în jurul granițelor țării, motiv pentru care continuă să efectueze exerciții militare frecvente și de anvergură, uneori în parteneriat cu Moscova.

Lukașenko spune că poate provoca pagube statelor membre NATO

Prieten foarte bun cu Putin, Lukașenko a precizat, în martie, că armata bielorusă nu se va alătura rușilor pentru invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, în prima zi a războiului, teritoriul țării a fost folosit ca punct de plecare pentru trupele rusești. Președintele Belarusului a mai spus și că Rusia a fost de acord să ajute la producerea de rachete similare cu cele Iskander, pe care rușii le-au folosit în Ucraina.

„Suntem realiști, înțelegem că nu vom putea să învingem NATO. Dar putem să le facem pagube, mai ales în teritoriile din care vom fi atacați”, a mărturisit dictatorul din Belarus.

Pe de altă parte, Kievul susține că este pregătit dacă forțele armate ale Belarusului se vor alătura rușilor în războiul actual, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei.