Putin i-a acordat cetăţenie rusă celui mai mare dușman al SUA. Decizia pune pe jar serviciile de informaţii americane
Vladimir Putin a emis, luni, 26 septembrie, un decret prin care îi acordă cetăţenie rusă lui Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA). Se întâmpla în 2013.
Cetățenie rusă pentru un fost colaborator CIA
Snowden, în vârstă de 39 de ani, un fost colaborator de informații al CIA, locuiește în Rusia din 2013, pentru a scăpa de urmărirea penală în SUA, după ce a divulgat fișiere secrete, care au dezvăluit vaste operațiuni de supraveghere interne și internaționale efectuate de Agenția de Securitate Națională a SUA.
În 2020, Snowden a spus că el și soția sa, atunci însărcinată, solicitau cetățenia rusă pentru a nu fi separați de viitorul lor fiu într-o eră a pandemiilor și a granițelor închise. Moscova i-a acordat drepturi de ședere permanentă în același an.
Americanul de 39 de ani avea rezidenţă permanentă în Rusia din octombrie 2020. Acum, liderul de la Kremlin a decis să îi acorde cetăţenie rusă. Astfel, Putin a emis un ordin prezidenţial referitor la „Conferirea cetăţeniei Federaţiei Ruse”. Printre persoanele aflate pe listă se numără și Edward J. Snowden, cel mai vânat american de către SUA.
Anatoli Kucherena, avocatul rus al lui Snowden, a confirmat informaţia, precizând că fostul colaborator al CIA nu va face obiectul ordinului de mobilizare militară emis de preşedintele Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.
Edward Snowden a fugit din SUA
Edward Snowden a fugit din Statele Unite în Rusia, după ce a dezvăluit documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA). Procurorii americani vor ca fostul colaborator al CIA să fie extrădat din Rusia, pentru a fi judecat de spionaj. Bărbatul contestă acuzaţiile formulate de autorităţile din SUA şi cere anularea acestora.
Americanul nu a fost activ în spaţiul public rusesc, dar a criticat ocazional politicile guvernamentale ale Kremlinului. Acesta a semnalat, în 2019, intenţia de a reveni în Statele Unite dacă i s-ar garanta un proces corect.
Fostul preşedinte Donald Trump spunea, în august 2020, că l-ar putea graţia pe Edward Snowden, pe fondul criticilor referitoare la abordarea autorităţilor judiciare americane în acest caz. Fugarul a argumentat, în mod repetat, că a dezvăluit documente secrete deoarece a crezut că serviciile de informaţii americane şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat drepturi civice. Potrivit spuselor sale, nu credea că Administraţia Barack Obama ar fi acţionat la o eventuală plângere internă a sa, de aceea a optat pentru publicarea informațiilor.