Trump și 3 dintre copiii săi, dați în judecată de procurorul general din New York. Care este motivul

Trump și 3 dintre copiii săi, dați în judecată de procurorul general din New York. Care este motivul

Procurorul general din New York, Letitia James, i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte american Donald Trump şi compania sa, acuzând o fraudă în afaceri care implică unele dintre cele mai valoroase active ale acestora, inclusiv proprietăţi în Manhattan, Chicago şi Washington D.C. Procesul civil este punctul culminant al anchetei de trei ani asupra familiei miliardarului republican.

Familia lui Donald Trump, dată în judecată de procurorul general din New York

Lovitură dură pentru fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump. Procurorul general din New York, Letitia James, i-a intentat proces pentru anumite fraude în afaceri. Inclusiv cei mai mari trei copii ai săi, Donald Jr., Ivanka şi Eric, au fost inculpaţi, alături de doi directori de lungă durată ai companiei Trump, Allen Weisselberg şi Jeffrey McConney.

Statul New York solicită despăgubiri de 250 de milioane de dolari şi interdicţia conducerii unor companii pentru membrii familiei Trump citaţi în proces, a precizat procurorul general Letitia James.

Investigații amănunțite despre fraude în afaceri

Decizia luată de James încearcă să lovească în miezul a ceea ce l-a făcut celebru pe afaceristul american, aruncând o lumină neagră asupra imaginii de bogăţie şi opulenţă pe care a îmbrăţişat-o Trump de-a lungul carierei sale, mai întâi ca dezvoltator imobiliar, apoi ca prezentator TV și președinte al SUA.

Reacția avocatei lui Trump

Echipa procurorului general din New York a petrecut mai mult de trei ani investigând evaluări frauduloase sau înşelătoare pentru proprietăţile din declaraţiile financiare anuale oferite unor potenţiali parteneri de afaceri, bănci sau funcţionari fiscali. Potrivit Letitiei James, scopul a fost acela de a lustrui imaginea de miliardar a lui Trump şi valoarea proprietăţilor sale atunci când acest lucru îi oferea un avantaj, în timp ce, în alte momente, minimiza importanța activelor în scopuri fiscale.

„Dosarul depus astăzi nu se concentrează nici pe fapte, nici pe lege – mai degrabă, se concentrează exclusiv pe promovarea agendei politice a procurorului general. Este extrem de clar că Biroul Procurorului General şi-a depăşit autoritatea legală, băgându-se în tranzacţii în care nu a avut loc absolut nicio infracţiune. Suntem încrezători că sistemul nostru judiciar nu va tolera acest abuz de autoritate necontrolat şi aşteptăm cu nerăbdare să ne apărăm clientul împotriva fiecăreia dintre afirmaţiile nefondate ale procurorului general”, a reacționat Alina Habba, avocata lui Donald Trump.

Fostul președinte american este anchetat şi în alte dosare, inclusiv pentru arhivele prezidenţiale, reşedinţa sa din Florida fiind percheziționată la sânge de FBI, la începutul lunii august.