Putin a făcut rost de o nouă armă. Cum folosește criza alimentară ca să șantajeze Occidentul
Președintele rus Vladimir Putin și premierul Italiei, Mario Draghi, au discutat joi despre modalități de a contribui la atenuarea crizei alimentare internaționale, Kremlinul afirmând că acest lucru ar putea fi realizat doar dacă Occidentul ridică sancțiunile.
Cum șantajează Putin Occidentul cu criza alimentară
„Vladimir Putin a subliniat că Federația Rusă este pregătită să aducă o contribuție semnificativă la depășirea crizei alimentare prin exportul de cereale și îngrășăminte, cu condiția ca restricțiile motivate politic din partea Occidentului să fie ridicate”, a precizat Moscova într-un comunicat.
Ucraina a descris poziția Rusiei ca fiind un „șantaj”, iar ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat joi că Putin „încearcă să țină lumea la răscumpărare” prin folosirea ca armă a crizei alimentare create de războiul său împotriva Ucrainei.
Casa Albă a declarat că nu au loc discuții privind relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru a asigura exporturile de cereale.
Într-o conferință de presă susținută joi seara, Draghi a declarat că a luat inițiativa de a-l suna pe liderul rus.
„Am simțit că este de datoria mea să iau (această inițiativă) din cauza gravității crizei umanitare care îi poate afecta pe cei mai săraci din lume”, a declarat el reporterilor.
Draghi a spus că Putin i-a spus că actuala criză alimentară este din vina sancțiunilor.
„Mă interesează o chestiune mai bine definită, mai mică, și anume să încercăm să vedem dacă putem debloca aceste cantități uriașe de cereale în porturile ucrainene din Marea Neagră”, a spus Draghi.
El a adăugat că va avea o convorbire cu președintele ucrainean Zelenski pe această temă.
Rusia blochează porturile ucrainene și implicit transporturile de cereale
Blocajul impus de Rusia porturilor ucrainene a împiedicat transporturile de cereale, din care ambele țări sunt mari exportatori. Rusia acuză Ucraina că a minat porturile.
Conflictul alimentează o criză alimentară globală prin creșterea prețurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte.
Separat, Ministerul rus al Apărării a declarat că navele civile pot folosi acum în siguranță portul Mariupol din Marea Azov, în Ucraina, unde forțele sale au preluat controlul total săptămâna trecută, după ce luptătorii ucraineni s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal, care a fost asediat.
Acesta a precizat că pericolul reprezentat de minele din jurul portului Mariupol a fost acum eliminat.
Ministerul a declarat că șase nave străine de mărfuri uscate din port sunt acum libere să plece. Acesta a precizat că acestea provin din Bulgaria, Dominica, Liberia, Panama, Turcia și Jamaica și a îndemnat guvernele respective să determine proprietarii navelor să le îndepărteze.