Rusia a generat o criză alimentară mondială, după ce a pornit războiul împotriva Ucrainei, grânarul Europei

Rusia a generat o criză alimentară mondială, după ce a pornit războiul împotriva Ucrainei, grânarul Europei

Rusia a fost acuzată, în cadrul Consiliului ONU, că a provocat o „criză alimentară globală“ după ce a lansat o „operațiune militară specială“ în Ucraina – „grânarul Europei“, punând oamenii în pericol de „foamete“. „Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care îi poate pune capăt“, a afirmat numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia, acuzată că a provocat o „criză alimentară globală“

Rusia a fost acuzată, din nou, marți, la Consiliul ONU, că a provicat o „criză alimentară mondială“, ba chiar a pus oamenii în pericol de „foamete“ după declanșarea războiului în Ucraina, considerată „grânarul Europei“, pe 24 februarie, relatează lefigaro.

Președintele rus „Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care îi poate pune capăt“, a declarat Wendy Sherman, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate dedicată situaţiei umanitare din Ucraina.

„Doar Rusia şi preşedintele Putin sunt responsabili pentru că acest război împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestuia asupra securităţii alimentare mondiale“, a insistat el.

Subiectul a fost continuat de ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Rivière, care a afirmat că „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a crescut riscul de foamete în întreaga lume“.

La rândul său, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, din Tanzania, invitată în Consiliul de Securitate, a avertizat că acest conflict „ameninţă să înrăutăţească situaţia pentru cele mai mari crize umanitare de pe planetă, cum ar fi în Afganistan, Yemen şi Cornul Africii“.

„Aceste ţări luptă deja împotriva insecurităţii alimentare, a fragilităţii economiilor lor, a creşterii preţurilor la alimente, combustibili şi îngrăşăminte care vor afecta grav sezoanele actuale şi cele care vor veni“, a continuat ea.

Citește și: Secretarul general al ONU, avertisment îngrijorător: „Urmează un uragan al foametei în lume“, în contextul războiului din Ucraina

Mulți dintre fermierii ucraineni se luptă acum cu rușii

Directorul Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasley, a explicat că Rusia și Ucraina sunt „producători importanţi“ de cereale, reprezentând „30% din exporturile mondiale de grâu, 20% din porumb şi 75%-80% din uleiul de seminţe din floarea soarelui“.

Circa „50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina şi hrăneam 125 de milioane de oameni“, a adăugat Beasley.

Șeful WFP a mai spus că războiul Rusia-Ucraina va avea un impact global „dincolo de tot ce am văzut de la Al Doilea Război Mondial“ și va afecta securitatea alimentară globală, întrucât mulți dintre fermierii ucraineni care produceau o cantitate semnificativă din grâul lumii se luptă acum cu trupele ruse.

 

Citește și: