Proiect de lege: Imunitate pentru ofițerii SIE. Ce prevede draftul legii

de: Cătălina Burghelea
01 06. 2022

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR dezbate proiectele legilor securității naționale, un pachet mai amplu de legi ce vizează funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, MAI și CSAT. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, 27 mai, că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid aflat la putere, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Proiect de lege aflat pe masa coaliției de guvernare

Astfel, cadrele militare din Serviciul de Informații Externe ar putea fi audiate, percheziționate, reținute sau arestate preventiv numai de procurori militari anume desemnați. Cât despre perchezițiile în sediile SIE, acestea ar putea fi realizate cu mandate date de judecători anume desemnați și cu aprobarea președintelui României, se arată într-un proiect de lege pentru funcționarea Serviciului de Informații Externe (SIE) aflat în dezbaterea coaliției de guvernare, notează G4Media.ro.

Prevederi referitoare la Serviciul de Informații Externe

Ce prevede proiectul, mai exact:

Art. 23. – (1) Cadrele militare din Serviciul de Informații Externe își desfăşoară activitatea în interesul statului român şi se află sub protecţia legii.

(2) Cadrele militare din SIE pot fi audiate, percheziționate, reținute sau arestate preventiv doar de procurori militari anume desemnați și cu informarea prealabilă a directorului Serviciului de Informații Externe și în prezența unui reprezentant al structurii juridice a Serviciului.
——–
(6) Pentru efectuarea activităților de urmărire penală, accesul organelor abilitate în sediile și obiectivele SIE se realizează doar cu aprobarea președintelui Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și informarea prealabilă a directorului Serviciului, în baza unor mandate emise de judecători special desemnați din cadrul ÎCCJ.

Noi condiții pentru urmărirea penală a șefului SIE

De menționat că proiectul de lege introduce noi condiții și pentru urmărirea penală a directorului SIE. Iată ce prevede Articolul 6:

(5) Directorul SIE poate fi audiat, percheziționat, reținut sau arestat numai la sesizarea Procurorului General de pe lângă ÎCCJ și cu încuviințarea prealabilă a CSAT.
(6) Urmărirea și trimiterea în judecată penală a șefului SIE se pot face doar de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de către DNA, cu aprobarea președintelui României. Iar competența de judecată aparține ÎCCJ.

Imunitatea ofițerilor SIE și SRI

Prevederile din proiectul de lege pentru funcționarea Serviciului de Informații Externe sunt similare cu cele pentru SRI. Trebuie spus că imunitatea ofițerilor SIE și SRI este susținută și într-un al treilea proiect de lege privind activitățile de informații și contrainformații, aflat, de asemenea, în dezbaterea coaliției PSD-PNL-UDMR.

Citește și PSD prezintă bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”

Totuși, noul proiect aflat acum pe masa liderilor politici exclude de la controlul parlamentar o parte a activității SIE. Mai exact, „planificarea, evidenţa, utilizarea, justificarea şi controlul cheltuielilor operative destinate realizării activităţii specifice Serviciului de Informaţii Externe se efectuează în conformitate cu regulile generale în această materie, aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării”.