Prima țară din lume care declară lockdown climatic. Toate activitățile în aer liber sunt interzise

de: Cătălina Burghelea
27 07. 2022

Căldura extremă în curs a determinat guvernul unei țări să declare lockdown climatic. Restricția obligă populația să rămână în casă, pentru a evita efectele negative ale caniculei. Deși foarte multe state se confruntă cu temperaturi record, doar o singură națiune a decis carantină climatică totală. Unde se întâmplă asta?

Lockdown climatic într-o țară din Asia

Țara care impune lockdown climatic este China, care se confruntă cu un val de căldură neobișnuit. Valorile termice au trecut de 41 de grade Celsius, iar serviciul național de meteorologie a lansat alertă roșie pentru 67 de orașe. În alte 393 de zone sunt așteptate temperaturi egale sau mai mari de 35 de grade. Din cauza caniculei, guvernul chinez a lansat un fel de lockdown climatic, valabil  pentru orașele aflate în alertă roșie. Măsura prevede „încetarea tuturor activităților în aer liber” și „mai multă atenție prevenirii incendiilor”, notează Il Sussidiario.

În China, cel de-al doilea val de căldură din iulie a determinat autoritățile să lanseze o carantină climatică. Această formă de lockdown obligă populația să rămână acasă pentru a evita efectele cauzate de caniculă. Nu este clar cât va dura blocarea și nici ce repercusiuni ar putea avea, mai ales că închiderea oamenilor în locuințe va duce la creșterea cererii de energie electrică pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat.

Temperaturile extreme impun măsuri drastice

Dintre toate țările lumii, China produce cea mai mare parte a poluării globale. Este cunoscut faptul că valurile neobișnuite de căldură excesivă, care afectează Terra, sunt, în mare măsură, legate de poluare. Realitatea ar trebui să fie un semnal evident al temperaturilor care au crescut foarte rapid și semnificativ în ultima perioadă.

Acesta este al doilea val de caniculă înregistrat în China, în ultima lună, în timp ce primul a fost între 5 și 17 iulie. Impactul valorilor termice ridicate are repercusiuni și asupra rețelei de electricitate, din ce în ce mai solicitată din cauza folosirii excesive a aparatelor de aer condiționat în interiorul locuințelor, dar și în birouri sau fabrici.

În unele orașe a fost necesară stingerea lămpilor stradale, ca măsură pentru satisfacerea cererii de energie electrică, în timp ce în altele s-a decis majorarea tarifului. Efectul căldurii atipice în această parte a lumii cade, de asemenea, asupra agriculturii și irigațiilor câmpurilor.