O nouă forță la nivel mondial, confirmată: totul pleacă din China, ce trebuie să știi

O nouă forță la nivel mondial, confirmată: totul pleacă din China, ce trebuie să știi

În ultimele luni, din cauza relației strânse pe care China a avut-o cu Rusia, autoritățile de la Bruxelles au fost îngrijorate în legătură cu direcția spre care merge una dintre cele mai mari puteri ale lumii. Acum, lucrurile s-au mai liniștit.

China și Uniunea Europeană au ajuns la un acord de cooperare care va avea beneficii semnificative când vine vorba de furnizarea produselor și serviciilor pentru bătrânul continent. Noul parteneriat confirmat înaintea finalului zilei de ieri este menit să liberalizeze comerțul între cele două mari puteri și să faciliteze deschiderea sectorului financiar.

China Europa UE

Ce se schimbă, ce rămâne la fel, între China și Uniunea Europeană

Este important de reținut că nu va exista nicio modificarea în ceea ce privește poziția Chinei pe partea de drepturi ale omului, geopolitică și, mai ales, războiul din Ucraina. Acolo nu se pot face niciun fel de modificări. În urma tratativelor care s-au purtat între Uniunea Europeană și China, ministrul chinez al Comerțului a fost cât se poate de transparent.

„Cele două părți vor consolida comunicarea și coordonarea politicilor macroeconomice, vor spori cooperarea în domeniul securității alimentare și energetice globale și în alte domenii și vor promova împreună stabilitatea economică și financiară globală”, a declarat ministerul chinez cu privire la discuțiile virtuale.

Aceasta a fost doar cea mai recentă rundă de negocieri între cele două puteri ale lumii, prima după o pauză de aproximativ doi ani. Atunci, acestea au fost purtate tot de vicepremierul chinez Liu He și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Cele două părți vor promova în mod activ liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor, vor crește deschiderea reciprocă, vor promova concurența loială, vor proteja drepturile de proprietate intelectuală și vor optimiza în mod constant afacerile” a explicat ministrul chinez, fără a face nicio mențiune despre acordul înghețat de acum doi ani.