Prietenul lui Putin de lângă România avertizează Europa că joacă periculos: „Alunecăm spre război”

de: Cătălina Burghelea
18 11. 2022

Premierul Ungariei, Viktor Orban, susține că sancțiunile UE impuse Rusiei reprezintă „un pas spre război”. Potrivit oficialului de la Budapesta, „oricine intervine economic într-un conflict militar ia o poziţie”, adăugând că Europa face un „joc foarte periculos”.

Viktor Orban critică sancțiunile UE împotriva Rusiei

Prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a arătat îngrijorat de acumularea măsurilor punitive pentru a pedepsi ofensiva rusă din Ucraina, avertizând că, „încet-încet, alunecăm spre război”. Aliatul lui Vladimir putin a continuat seria criticilor dure față de UE, catalogând drept „periculoasă” strategia de la Bruxelles, care ar putea deveni „un pas spre conflict”.

Nu este prima dată când Orban al Ungariei critică sancţiunile europene împotriva Moscovei, fiind de părere că măsurile stau la baza dificultăţile economice actuale, deși le-a votat. Economia s-a contractat în trimestrul al treilea (faţă de al doilea), iar inflaţia a depăşit 20%, ajungând chiar şi la 45% (alimente). Guvernul de la Budapesta a lansat o „consultare naţională” pe această temă şi a plasat afişe în toată ţara, cu un mesaj flancat de imaginea unei rachete: „Sancţiunile de la Bruxelles ne aduc la sapă de lemn”.

Aliatul lui Putin trage un semnal de alarmă pentru Europa

Viktor Orban este dispus să „lupte” împotriva unui posibil nou pachet de sancţiuni şi să asigure că Ungaria, foarte dependentă de gazele ruseşti, este „exceptată”, ca în cazul embargoului asupra petrolului.

„Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldaţi ucraineni pe propriul teritoriu, impunem sancţiuni asupra energiei. (…) Devenim o parte integrantă a conflictului. Încă nu se trage asupra noastră, dar suntem pe cale să devenim un beligerant. Europa joacă un joc foarte periculos”, a semnalat el.

Până acum, UE a impus opt runde de sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, vizând importurile de cărbune, petrol, oțel și lemn, pe lângă interzicerea exportului anumitor produse de înaltă tehnologie, în încercarea de a diminua finanțarea invaziei.

Măsurile de la Bruxelles sunt „bombe nucleare”

Prim-ministrul populist de extremă dreapta al Ungariei a condamnat tot mai mult aceste măsuri, despre care spune că au impact asupra economiilor europene decât țintei lor. În luna mai, oficialul de la Budapesta a susținut că penalizările asupra petrolului rusesc ar avea efectul unei „bombe nucleare” asupra economiei țării sale.

Măsurile UE trebuie aprobate în unanimitate, ceea ce înseamnă că Ungaria a dat undă verde fiecărui pachet. Dar Budapesta și-a folosit dreptul de veto pentru a stabili unele excepții, în special în ceea ce privește embargoul petrolier al blocului comunitar.