18 nov. 2022 | 19:06

Decizia CNCD în cazul lui Viktor Orban, contestată de PNL. Anunțul că nu poate fi sancționat pune pe jar România

ULTIMA ORĂ
Decizia CNCD în cazul lui Viktor Orban, contestată de PNL. Anunțul că nu poate fi sancționat pune pe jar România

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării va pune în discuție declarațiile rasiste făcute de premierul ungar Viktor Orbán în cadrul școlii de vară de la Băile Tușnad.

Discursul rasist al lui Viktor Orban, analizat de CNCD

Update 18 noiembrie, ora 18.58. Deputatul Alexandru Muraru (PNL) anunță că va contesta în instanță decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) potrivit căreia premierul ungar Viktor Orban nu poate fi sancționat pentru declarațiile rasiste făcute la Băile Tușnad, fiindcă are imunitate.

„Această decizie a fost de la bun început, din nefericire, influențată de președintele CNCD, care a fost extrem de încrâncenat în a apăra cauza Viktor Orban, lucru pe care nu l-am înțeles, ca un demnitar al statului român să se poziționeze atât de favorabil, într-o manieră atât de categorică, față de acest subiect, de partea celui care a produs discriminarea.

În al doilea rând, vreau să vă spun că declarația care a venit odată cu decizia CNCD de ieri este pe de o parte stranie, pe de o parte este lămuritoare, dacă vrem să înțelegem că aceste declarații au fost rasiste și anume că CNCD nu are această capacitate legală de a emite decizii de clasare a cauzelor împreună cu decizii de a da declarații publice care de fapt recunosc fapta de discriminare. Deci este un amalgam de lucruri”, a spus Muraru la RFI.

„Această excepție a inadmisibilității sesizării nu stă în picioare și voi merge în instanță mai departe, ca să dovedesc că aceste declarații ale premierului ungar au fost discriminatorii, cele care au făcut apel la puritate rasială și sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Voi contesta decizia CNCD, împreună cu casa de avocatură care mă reprezintă și care a făcut un material extrem de consistent atunci când a motivat plângerea mea și a demontat toate argumentele celui de la CNCD, pentru că președintele CNCD este cel care s-a implicat în acest caz și care a formulat în citație practic o pledoarie pro domo, în favoarea lipsei cadrului legal pentru a fi sancționat Viktor Orban. Deci, eu cred că CNCD a avut această șansă istorică, dar o va avea cel mai probabil justiția din România, de a fi prima instanță din UE care să condamne declarațiile lui Viktor Orban și, totodată, să recunoască faptul că Viktor Orban a avut un comportament extremist, a făcut niște declarații rasiste inacceptabile”, a explicat deputatul PNL.

Update 16 noiembrie, ora 17.13. Premierul ungar Viktor Orban nu poate fi sancționat de autoritățile române pentru declarațiile rasiste de la Tușnad, a decis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Autoritatea a fost sesizată după ce oficialul de la Budapesta a spus, într-o vizită în România, că europenii nu ar trebui să fie amestecați cu alte rase.

Potrivit Digi24, CNCD a hotărât într-o ședință că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu poate fi sancționat pentru declarațiile pe care le-a făcut la finalul lunii iunie, la Băile Tușnad, pentru că beneficiază de imunitate jurisdicțională.

Știrea inițială: CNCD a fost sesizat de către deputatul PNL Alexandru Muraru, care a atenționat instituția privind un discurs rasist al șeful Guvernului de la Budapesta.

Șeful CNCD, Csaba Asztalos, a declarat că citarea lui Viktor Orbán este în fază de procedură, însă analizarea cazului privind declarațiile rasiste nu va dura mult.

El a mai spus că speța este „de maximum interes”, iar procedura va fi mai scurtă și soluționată cu celeritate.

De altfel, Asztalos a mai precizat că există un element de noutate, și anume faptul că este vorba despre o declarație făcută în România de un oficial al unui stat străin, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu s-a mai confruntat cu una astfel de caz până acum.

O premieră pentru instituția împoriva discriminării

”Suntem în fază de procedură, apoi punem în dezbatere, iar colegiul de 9 membri va decide, cum facem cu fiecare petiție.

În acest dosar, elementul de noutate este calitatea părții reclamate, un șef de stat străin care pe teritoriul României a făcut o declarație. Nu am mai avut un astfel de caz în România.

Deocamdată nu putem să facem speculații. Nu va dura foarte mult, va fi analizat cu celeritate, este un subiect de maximum interes public, procedura va fi mai scurtă”, a declarat Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, luni, la Antena 3.

Cum s-a apărat premierul ungar

Viktor Orban a avut un discurs rasist, prezent la școala de vară de la Băile Tușnad. El a spus că amestecul între europeni este acceptabil, dar că europenii care se amestecă cu non europeni dau naștere unor oameni „de rasă mixtă”.

Premierul ungar a revenit cu explicații după declarațiile controversate și după ce mai mulți lideri europeni l-au criticat.

Uneori vorbesc într-un mod care poate fi înțeles greșit, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer – n.r.) să plaseze informația într-un context cultural”, a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă organizată la Viena .

„În Ungaria, aceste expresii și fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizațional”, a adăugat el.