Prețul plafonat la energie vine cu excepții importante: cine sunt românii care vor avea facturi mai mici, de fapt

de: Alexandru Puiu
23 11. 2022

Data viitoare când te întrebi de ce nu îți vine factura la energie sau îți vine după trei luni, s-ar putea să aibă legătură cu cât de îmbârligate sunt măsurile de plafonare și compensare a facturilor la energie anunțate de autorități. Au trecut câteva săptămâni de la publicare și încă se mai descoperă noi chichițe în lege.

Cea mai recentă modificare referitoare la condițiile în care se vor aplica măsurile de plafonare a costurilor cu energia electrică vizează persoanele cu două locuințe. Nu te bucuri de măsurile compensatorii decât la una din casele pe care le ai pe nume, indiferent de consumul pe care te străduiești să-l economisești. Deși ai crede că măsura este un atac la adresa latifundiarilor cu multiple proprietăți, mulți români s-ar putea să aibă de suferit pentru că au pe nume o casă la țară moștenită de la părinți în care nu locuiesc sau și-au trecut pe nume un apartament în care stau alți membri ai familiei. În orice caz, modificarea se poate vedea în proiectul legii de aprobare a OUG 119/2022 votat marți în comisiile de speciale ale Camerei Deputaților.

Românii care nu vor vedea plafonarea prețului la energie, indiferent de consum

″În cazul clienților casnici, prețul final facturat prevăzut la alin. (1) (cele plafonate – n.r.) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu, poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum″, este una dintre modificările introduse la comisii, conform Profit.ro.

Dincolo de această excepție, alt detaliu este foarte important. Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2023 de către următoarele categorii de clienți:

1. clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;

2. clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor;

3. clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ.

Pentru că furnizorii de energie nu au acces la particularitățile menționate în punctele 2 și 3, plafonul se va acorda în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, urmând ca prețul final facturat plafonat să se aplice la data de 1 a lunii următoare.

În același document se arată că, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, clienții casnici cu un consum cuprins între 100,01 si 255 kWh vor avea un preț plafonat de maximum 0,8 lei/kWh. Cei cu consum între 255 și 300 kWh/lună vor avea un tarif de 1,3 lei/kWh pentru ”bucata” de consum dintre cele două valori. Nu în ultimul rând, românii cu un consum de peste 300 kWh/lună vor avea întregul consum facturat la prețul de 1,3 lei/kWh.