VIDEO Președintele din Sri Lanka, oprit la aeroport când încerca să fugă în Dubai
Atât președintele, cât și premierul din Sri Lanka și-au dat demisia după ce protestatarii au luat cu asalt districtul guvernamental din Colombo, din cauza celei mai grave crize economice care a lovit vreodată această țară din Asia. Gotabaya Rajapaksa și Ranil Wickremesinghe au fost mutați în zone sigure.
Președintele Sri Lanka, oprit când încerca să fugă din țară
Update 12 iulie, ora 13.53. Președintele srilankez, Gotabaya Rajapaksa, a făcut o încercare eșuată de a fugi din țară după ce personalul aeroportului i-a stat în cale și l-a forțat să se rămână în țară.
Rajapaksa, care urmează să demisioneze oficial miercuri, după luni de demonstrații în care i s-a cerut demisia, ar fi încercat să fugă în Dubai în noaptea de luni spre marți.
Cu toate acestea, oficialii au declarat că personalul de la imigrări a refuzat să-l lase pe președinte să vină în zona VIP a aeroportului pentru a-și ștampila pașaportul și că acesta nu a vrut să treacă prin cozile obișnuite de teamă să nu fie asaltat de public.
Ca urmare, Rajapaksa ar fi pierdut patru zboruri către Emiratele Arabe Unite, iar el și soția sa au fost nevoiți să se întoarcă la o bază militară din apropiere.
Potrivit unor oficiali care au vorbit cu Agenția France-Presse, președintele se gândește acum să folosească o navă de patrulare a marinei pentru a părăsi insula, deși acest lucru nu a putut fi confirmat.
Are imunitate împotriva arestării
Cât timp este încă președinte, Rajapaksa se bucură de imunitate împotriva arestării și se crede că vrea să plece în străinătate înainte de a demisiona pentru a evita posibilitatea de a fi reținut. El este acuzat că a supervizat corupția și proasta gestionare economică, care au dus țara la faliment și au declanșat cea mai gravă criză financiară înregistrată vreodată.
De asemenea, a fost acuzat de crime de război, inclusiv de dispariții forțate și execuții extrajudiciare, în perioada în care a fost ministru al apărării, când a pus capăt în mod sângeros, în 2009, războiului civil împotriva minorității tamile. Timp de mai bine de un deceniu, acuzațiile împotriva sa au fost împiedicate să ajungă în instanțe.
Sri Lanka, lovită de cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani
Președintele și prim-ministrul din Sri Lanka au convenit să demisioneze după ce locuințele lor au fost luate cu asalt de protestatari și una a fost incendiată.
Reședința privată a premierului Ranil Wickremesinghe a luat foc, la câteva ore după ce acesta a spus că va demisiona din cauza crizei economice.
Politicianul și-a anunțat, sâmbătă după-amiază, plecarea din funcție. A urmat asaltul asupra reședinței oficiale a președintelui din capitala Colombo, fiind unul dintre cele mai mari proteste antiguvernamentale care au lovit țara în acest an.
Sâmbătă seara, președintele Gotabaya Rajapaksa, care a fost supus unei presiuni intense să demisioneze, a transmis că pleacă.
„Pentru a asigura continuarea guvernului, inclusiv siguranța tuturor cetățenilor, accept cea mai bună recomandare a liderilor de partid de astăzi, de a face loc unui guvern format din toate partidele”, a precizat biroul său de presă.
Președintele și premierul și-au dat demisia, dar nu oficial
Acesta a demisionat după ce mii de oameni au coborât în districtul guvernamental din capitala Colombo, strigând lozinci împotriva președintelui și demontând mai multe baricade ale poliției, pentru a ajunge la casa lui.
Oamenii legii au tras focuri în aer, dar nu au reușit să oprească mulțimea furioasă din jurul reședinței. Cel puțin 39 de persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost rănite în timpul tulburărilor, au declarat surse din spital.
Președintele a promis că își dă demisia pe 13 iulie și este așteptat să facă acest lucru în mod oficial.
Val de proteste în capitala Colombo
Manifestanții s-au adunat și în fața Secretariatului Prezidențial, a biroului președintelui și a casei premierului. Atât Rajapaksa, cât și Wickremesinghe au fost mutați într-o locație sigură, au declarat surse din Ministerul Apărării, citate de Sky News.
Ambasadorul SUA în Sri Lanka, Julie Chung, a cerut oamenilor să protesteze pașnic și poliției să acorde spațiu demonstranților, dar a avertizat că „haosul și forța nu vor repara economia”.
Sri Lanka, care găzduiește 22 de milioane de oameni, se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii, de când și-a obținut independența în 1948. Inflația a atins un record de 54,6% în iunie și este de așteptat să urce la 70%, punând presiune asupra populației care a rămas fără numerar.