„Plouă” cu plastic: câte particule nocive pentru sănătate inhalăm zilnic, cât de gravă este poluarea

de: Ozana Mazilu
16 12. 2022

O „ceață” de plastic coboară din cer în fiecare zi. Nu poți să-l vezi sau simți. Nu are miros sau gust. Dar cercetătorii cred că subestimăm serios ploaia invizibilă.

Noile estimări ale unei echipe de oameni de știință de la Universitatea din Auckland, din Noua Zeelandă, sugerează că o medie de aproape 5000 de particule de microplastic se depun pe fiecare metru pătrat din acoperișurile urbane din Auckland, în fiecare zi.

Acest praf adaugă aproximativ 74 de tone metrice de plastic în fiecare an, echivalentul a aproximativ trei milioane de sticle de plastic. Această cantitate uluitoare este mult, mult mai plastic decât s-a calculat recent că se întinde pe Londra, Hamburg sau Paris. Ca referință, un studiu din 2020 a estimat o medie de doar 771 de particule de microplastic care cad în Londra.

Dar asta nu înseamnă neapărat că Londra este de șase ori mai puțin poluată de materialele plastice din aer decât Auckland. La urma urmei, este un oraș mult mai mare și situat într-o parte mult mai puțin îndepărtată a lumii. În schimb, este mai probabil ca estimările anterioare ale calității aerului, precum cele din Londra, pur și simplu să nu măsoare cele mai mici microplastice.

Cât de mult ne afectează particulele de plastic din aer

Astăzi, nu există o metodologie sau un protocol standard pentru identificarea microplasticelor, ceea ce înseamnă că fiecare studiu este realizat într-un mod ușor diferit. Pe măsură ce capacitatea noastră de a măsura cele mai mici microplastice continuă să se îmbunătățească, experții observă mult mai mult microplastic ce se ascunde în aer, în jurul nostru, decât oricând.

Cercetările inițiale asupra plămânului uman sugerează că microplasticele circulă chiar și în sistemul nostru respirator, deși cu efecte necunoscute asupra sănătății.

„Lucrările viitoare trebuie să cuantifice exact cât plastic respirăm”, spune chimistul Joel Rindelaub de la Universitatea din Auckland.

„Devine din ce în ce mai clar că aceasta este o cale importantă de expunere”.

Descoperirile din Noua Zeelandă se bazează pe un studiu de nouă săptămâni pe două situri din Auckland – unul pe acoperișul unei clădiri universitare din oraș și altul, pe gardul unei suburbii a orașului. Microplasticele aeropurtate au fost prinse folosind o pâlnie și un dispozitiv.

La fiecare sit, cercetătorii au numărat rămășițele a opt tipuri diferite de materiale plastice din aer. Cele mai prolifice au fost polietilena (PE), folosită în pungi de băcănie și sticle, policarbonatul (PC), utilizat în echipamente de protecție și dispozitive medicale și polietilen tereftalat (PET), utilizat în ambalajele pentru alimente și băuturi.