Planeta, așa cum o știm, va înceta să existe: avertismentul unui expert în probleme de mediu ar trebui să ne treazească la viață

de: Iulia Kelt
14 10. 2022

WWF a lansat Raportul Planeta Vie, aferent anului 2022, subliniind că pierderea tot mai mare care are loc în lumea naturală împinge viața pe Pământ către „consecințe catastrofale”.

Conservarea naturii este esențială în ceea ce privește capacitatea oamenilor de a-și îndeplini obiectivele. Totuși, în ultimii 50 de ani, populația de animale sălbatice a înregistrat o scădere medie de 69 la sută.

Concluziile raportului sunt clare: fără acțiuni urgente din partea liderilor mondiali, pentru a intensifica acțiunile de mediu, vom ajunge, în curând, la un punct fără întoarcere în criza climatică.

O mare parte din capacitatea planetei de a se vindeca se bazează pe supraviețuirea speciilor de plante și animale, cele care susțin clima, cum ar fi pădurea tropicală amazoniană, spre exemplu.

Omul, cea mai mare catastrofă pentru planetă

În ciuda acestui fapt, practicile umane au dus la o scădere medie a speciilor de animale sălbatice din America Latină și Caraibe de 94%. Nu numai că guvernele nu au reușit să inverseze aceste tendințe, dar, în schimb, s-a produs efectul invers.

Raportul din 2022 este cel mai amplu din istoria sa de 24 de ani și a efectuat analize riguroase pentru a interpreta rezultatele.

Descoperirile reflectă ceea ce spun oamenii de știință de mult timp, de altfel: fără acțiuni urgente, planeta noastră este sortită pieirii.

„Principalele conversații pe care mi le-aș dori să se întâmple sunt legate de urgență și de faptul că trebuie să acționăm acum. Era ușor în trecut să înțelegi că natura este în declin, dar acum trebuie să înțelegi că trebuie să acționezi. Principalul lucru pe care vrem să-l transmitem acum este înțelegerea faptului că există, de fapt, puncte critice. Există puncte dincolo de care consecințe globale devin ireversibile. Este, de asemenea, despre a ști cât de aproape suntem acum de acele puncte de vârf.”, a declarat directorul executiv pentru Știință și Conservare al WWF-UK, Mike Barrett, conform iflscience.com.