03 oct. 2022 | 07:30

Previziunea lui Bill Gates despre încălzirea globală: de ce este absurd să crezi că oamenii își vor schimba comportamentul

ACTUALITATE
Previziunea lui Bill Gates despre încălzirea globală: de ce este absurd să crezi că oamenii își vor schimba comportamentul

Bill Gates înțelege foarte bine încălzirea globală și, în același timp, are o viziune de ansamblu asupra problemelor cu care se confruntă omenirea în a micșora rapiditatea schimbărilor climatice.

Din această poziție privilegiată, cofondatorul Microsoft a fost invitat în cel mai recent episod al podcastului Bloomberg Zero și a vorbit despre ineficiența recomandărilor venite de la autoritățile din mai multe colțuri ale lumii. A atras atenția asupra absurdului de a cere oamenilor să-și schimbe comportamentul pentru a face economie la energie. Aceste recomandări sunt ineficiente până și pentru ca oamenii să-și micșoreze facturile la energie, cu atât mai mult pentru a proteja planeta.

Cum NU rezolvi încălzirea globală, schimbările climatice

Bill Gates a explicat cu argumente cât se poate de clare că așteptările ca oamenii să-și schimbe radical comportamentul din cauza îngrijorărilor legate de climă sunt nerealiste, pe lângă faptul că produc și alte efecte negative în mentalul colectiv.

”Poți să ai o revoluție culturală în care încerci să arunci tot, poți crea o situație similară cu Coreea de Nord în care statul controlează tot. În afară de un control imens al unei autorități centrale în care oamenii să se supună pur și simplu, cred că problema acțiunii colective este complet nesolvabilă.”, a atras atenția Gates în podcastul Bloomberg.

”Nu mulți oameni sunt pregătiți să o ducă mai rău din cauza cerințelor climatice. Oricine spune oamenilor să nu mai mănânce carne sau să nu-și mai dorească o casă frumoasă și, practic, să schimbe nevoile umane de bază, cred că asta este prea dificil.”, a afirmat al cincilea cel mai bogat om din lume în urmă cu câteva zile. ”Poți să vii cu argumente în acest sens. Nu cred însă că este realistic ca asta să joace un rol central” în soluționarea crizei climatice, a spus el.

În ceea ce privește posibilele soluții fiabile, el a spus că poți începe să ceri prețuri mai mari, cel puțin în prima fază, pe produse și servicii verzi, dar pe termen lung, este vital ca autoritățile din fiecare țară să se străduiască să-și amortizeze impactul asupra mediului cu investiții în energie regenerabilă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele