Plafonarea prețului gazelor, pe modelul lemnelor de foc? Dacă vrei să rămâi fără un bun, atunci pune-i un plafon de preț, urmează haos pe piață

de: Mădălina Bahrim
16 11. 2022

Atunci când s-a luat decizia de a fi plafonat prețul lemnelor de foc, asociații de specialitate au reacționat ferm și au avertizat că o astfel de măsură poate duce la penurie pe piața de profil. Ei bine, exact asta se întâmplă acum cu gazul natural.

În momentul în care Guvernul anunța plafonul de 400 de lei pe metrul cub de lemne de foc, specialiștii au avertizat cu privire la faptul că urmează haosul pe piață. Au spus, foarte clar, faptul că lemnul nu se va mai găsi și oamenii vor avea dificultăți în a se aproviziona. Nici n-au trecut câteva săptămâni de atunci, că aceste probleme deja-și fac simțite prezenta, iar premierul Ciucă a ajuns să recunoască faptul că decizia n-a fost tocmai inspirată:

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat…în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc.

Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă la fabrica de vehicule militare IVECO din Petrești.

Am ignorat alte avertismente, acum suntem din nou trași de urechi

Situația aceasta seamănă foarte mult cu ceea ce s-ar întâmpla întâmpla pe piața gazelor naturale. Conform șefului grupului energetic austriac OMV, Alfred Stern, plafonarea preţului gazelor ar putea crea distorsiuni, care apoi vor cauza probleme.

O zi decisivă în contextul crizei energetice din Europa ar putea fi pe 24 noiembrie, când urmează să aibă loc o altă reuniune a miniștrilor Energiei din regiune. Să sperăm că ea se va solda cu decizii cât mai uniforme la nivelul familiei europene, ca un răspuns omogen la criza acutală.