14 nov. 2022 | 18:41

Care va fi suma primită de români ca ajutor pentru plata facturilor: „Vom crește numărul de beneficiari”

Politică
Care va fi suma primită de români ca ajutor pentru plata facturilor: „Vom crește numărul de beneficiari”
România și măsurile sociale. Suma primită de români ca ajutor pentru plata facturilor

Prețurile extrem de mari la facturile de energie electrică pun în dificultate pe mulți. Din păcate, numărul celor care trăiesc cu venituri de subzistență este din ce în mai mare. Ca urmare a acestei situații s-au anunțat măsuri sociale pentru români ca ajutor pentru plata facturilor. Marcel Boloș a explicat recent care va fi suma acordată, declarând că „Vom crește numărul de beneficiari”.

Uniunea Europeană, prețurile energiei și securitatea aprovizionării

Europa se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Țările UE colaborează pentru a face față prețurilor ridicate și pentru a asigura aprovizionarea cu energie pentru europeni.

În cadrul Consiliului European din 20-21 octombrie 2022, liderii UE au convenit asupra necesității de a accelera și de a intensifica eforturile de reducere a cererii de energie. S-au stabilit care sunt modalitățile de a evita raționalizarea, de a asigura aprovizionarea și de a reduce prețurile, păstrând în același timp integritatea pieței unice.

Liderii UE au solicitat Consiliului și Comisiei să prezinte de urgență decizii concrete privind măsuri suplimentare. S-a discutat, inclusiv despre viitoare achiziții comune voluntare de gaze naturale, un nou criteriu de referință complementar pentru gaz, un coridor dinamic temporar al prețurilor pentru tranzacțiile cu gaze naturale și un cadru temporar al UE pentru plafonarea prețului gazului în producția de energie electrică.

Vezi și: Nicolae Ciucă, anunțul momentului pentru români! Cum vor fi recompensați de stat cetățenii care vor economisi energie electrică

Reducerea costurilor energetice pentru gospodării și întreprinderi

Prețurile ridicate la energie afectează consumatorii din UE, fie că este vorba de familii sau de întreprinderi. Măsurile coordonate la nivelul UE sunt urgente și necesare pentru a-i scuti pe consumatori de costurile crescute.

În octombrie 2022, țările UE au adoptat un regulament de urgență pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie și pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile care sunt cele mai afectate de criza energetică. Regulamentul a fost adoptat într-un timp record, iar regulamentul include trei măsuri de urgență:

  • reducerea consumului de energie electrică
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică
  • asigurarea unei contribuții de solidaritate din partea întreprinderilor care utilizează combustibili fosili

Se preconizează că reducerea consumului de energie electrică va avea un efect pozitiv asupra prețurilor energiei electrice în UE și, în consecință, asupra facturilor de energie ale consumatorilor. Țările UE vor reduce consumul total de energie electrică cu cel puțin 5% în orele de vârf, ceea ce va diminua cererea de gaz utilizat pentru producerea de energie electrică și, prin urmare, va contribui la scăderea prețurilor.

România și măsurile sociale. Suma primită de români ca ajutor pentru plata facturilor

România, ca stat membru UE, a început să implementeze deciziile luate în octombrie, la ședința Consiliului European. Una din aceste măsuri, la nivelul administrațiilor locale, era de diminuare a consumului de energie.

Pe de altă parte, creșterea prețurilor, în general, dar în special la consumul de energie, a dus la multe situații sociale neprevăzute. Mulți români s-au văzut în imposibilitatea de a-și plăti facturile la energia electrică, aici întrând mulți dintre cei cu venituri mici, de subzistență.

În acest sens au fost demarate anumite proiecte, de ordin social. Acestea sunt menite să-i ajute pe români ca ajutor pentru plata facturilor.

Un prim program anunțat de MIPE este cel al unor proiecte de 250 de milioane de euro pentru eficiența energetică. Proiectul se adresează administrațiilor locale, primăriilor, startul fiind dat pe 8 noiembrie a.c.

De cealaltă parte, în încercarea de a veni în ajutorul românilor, Marcel Boloș anunța un pachet social de subvenție a plății facturilor la energie electrică. Proiectul se bazează pe sume date de CE, în valoare de aproape un miliard de euro, fond general.

Sumele ar putea ajunge la 500 de lei

Ministrul vorbește de voucherele pentru sărăcie energetică, subiect dezbătut la Bruxelles, în octombrie. „Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată (la Bruxelles, n.red.) despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică.”, spune Marcel Boloș.

Se vehiculează deja, conform unor surse guvernamentale, că sumele ar putea ajunge la 500 de lei. Dar, un aspect extrem de important, miliardul de euro dat de CE este pentru toată Europa. MIPE nu a calculat încă ce sume revin României prin acest program social european.

Vezi și: Posibile tarife la energie electrică de la 1 ianuarie 2023. Cât vor plăti românii care consumă până la 100 de kilowaţi pe lună

Marcel Boloș: „Vom crește numărul de beneficiari”

Conform declarațiilor ministrului Marcel Boloș, beneficiarii acestor vouchere vor trebui să îndeplinească o anume condiție. Marcel Boloș face această precizare, declarând „consumul energetic trebuie să fie undeva de până în 150 kW/lună pe familie”, conform Antena 3 CNN.

De cealaltă parte, voucherele pentru alimente se apropie de runda finală. Boloș spune că există toate șansele ca acest program să continue, dar numai cu acordul Comisiei Europene:

„Venitul, până acum, la voucherele sociale pentru produsele alimentare, care este un mecanism validat de către Comisia Europeană, avem plaja de venit de 1.500 de lei. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2.000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important, așteptat de către toate familiile vulnerabile și persoanele vulnerabile. Aceasta este acum limita de venit care a fost agreată de comisie și este mecanismul validat pentru voucherele sociale.”, mai spune Marcel Boloș la Atena 3 CNN.

Rămâne de văzut dacă voucherele pentru sărăcia energetică vor ajunge la români ca ajutor pentru plata facturilor și dacă se va prelungi programul cu voucherele de alimente.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Unul dintre simbolurile industriei Românești, o ruină. Uriașa infrastructură industrială, construită pe vremea lui Ceaușescu, de care s-a ale praful
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Stațiune fabuloasă, deschisă lângă Cluj
EVZ.ro
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Spynews
Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
DEZVĂLUIRI FĂRĂ PRECEDENT! Cum a REVENIT TRUMP la PUTERE de fapt
Mediaflux
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro