„Piesa asta este hit, Dan Spătaru n-a murit”: povestea carismaticului fotbalist care a devenit cel mai iubit cântăreț din România

de: Iulia Kelt
13 12. 2022

Dan Spătaru a fost unul dintre cei mai importanți artiști români, din toate timpurile. A bucurat inimile a generații întregi din țara noastră, atunci când muzica, dar și alte arte, ofereau alinare, într-o perioadă de grea încercare socială, dar și politică.

„Îți Pare Rău”, „Drumurile Noastre” sau celebrele „macarale” argintii care „râd în soare”, iată numai câteva dintre melodiile pe care nostalgicii le ascultă și acum, la mai bine de 18 ani de la moartea lui Dan Spătaru.

Dan Spătaru în tinerețe / imagine de arhivă

O hernie de disc l-a transformat pe fotbalistul Dan Spătaru în cântărețul iubit de milioane de români

Dan Spătaru s-a născut în data de 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, din județul Constanța. A plecat dintre cei vii pe 8 septembrie 2004, în urma unui infarct, dar a rămas în memoria colectivă a românilor ca fiind unul dintre cei mai importanți și carismatici artiști din toate timpurile.

A crescut într-o familie de învățători (părinții) și agricultori (bunicii), iar în primii ani de viață a iubit foarte mult caii.

Mai târziu, tânărul Dan avea să descopere fotbalul, având ocazia ca, la un moment dat, chiar să joace în rândul profesioniștilor, în divizia B.

Totuși, cum a ajuns Dan Spătaru cel mai cunoscut interpret român de muzică ușoară, din toate timpurile?

Ei, bine, el a crescut cu melodiile interpretate de părinții lui, ceea ce i-a sădit în suflet „sămânța” pentru muzică.

În studenție, o hernie de disc l-a obligat să renunțe la fotbal, astfel că s-a refugiat în cealaltă pasiune a sa, muzica. A început să cânte, în anul 1962, la Casa Studenților, interpretând melodii în limba italiană, foarte apreciate de publicul român, mai ales în acea perioadă.

N-a durat mult până să fie descoperit de compozitoarea Camelia Dăscălescu, care s-a hotărât să-l mediteze.

Prima melodie de succes a lui Dan Spătaru s-a numit „Măicuța Mea”, ca mai apoi să bucure inimile iubitorilor de muzică cu „Nicio lacrimă”. Trecea Fanfara Militară”, „Nu m-am gândit la despărțire”, În rândul patru” sau „Vorbește Lumea că-s Ștrengar”, printre multe altele, evident.

Dan Spătaru/ imagine de arhivă

Adevăratul succes l-a cunoscut la maturitate, cu o melodie „împrumutată”

Totuși, adevăratul succes l-a cunoscut la maturitate, mai exact la sfârșitul anilor 1980, când a cântat un cover după melodia „Ona noćas neće doći” („Ea nu va mai veni în seara asta”, în română), aparținând compozitorului croat Nikica Kalodera, adaptată în limba română sub titlul „Drumurile noastre”.

În definitiv, această piesă era doar un remake după piesa interpretată de un artist iugoslav pe nume Miodrag Jevremovic, în anii 1970. Totuși, la vremea respectivă, puțini erau cei care știau că aceasta nu este una pursânge românească, ci una „împrumutată”, de vreme ce mijloacele de informare nu erau atât de „la botul calului” ca în 2022.

„Dan a luat piesa de la un artist sârb și i-a compus versurile trei nopți la rând”, declara, la un moment dat, soția cântărețului, Sida Spătaru.

În ciuda acestui lucru, în anul 2004, varianta lui Dan Spătaru, deși nu era câtuși de puțin originală și nici măcar prea românească (din punct de vedere al liniei meodice), a fost numită „Cea mai frumoasă melodie românească din toate timpurile”.

Ce-i drept, au existat chiar și câteva acuzații timide de plagiat, demontate, însă, de soția artistului român: „E o prostie, o tâmpenie să se spună așa ceva. Dacă luați albumul veți vedea că în dreptul ei scrie clar că melodia, compoziția muzicală, a fost culeasă din folclorul sârbesc și doar versurile au fost scrise de Dan. El nici nu era compozitor și nu ar fi putut să compună! Da, e adevărat că el a scris textul”, a declarat aceasta.

La drept vorbind, Dan Spătaru nu a susținut absolut niciodată că melodia ar fi compusă de el, iar vina omagiului menționat anterior nu îi aparține lui, ci acelora care nu s-au documentat înainte de a pune o asemenea etichetă pe melodia care a „rupt în două” România.

Așadar, nicicând nu se potrivește mai bine „piesa asta este hit, Dan Spătaru n-a murit”, potrivit duo-ului Boier Bibescu și Don Baxter.