Petrolul rusesc și economia mondială: ce spun specialiștii, cum suntem afectați
Lumea nu va rămâne fără petrol, chiar și cu o producție mai scăzută din cauza Rusiei, lovită de sancțiuni, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.
După ce a avertizat pe 16 martie că 3 milioane de barili pe zi (bpd) ar putea fi închiși din aprilie, a redus această cifră pentru a doua oară, deoarece a observat că doar 1 milion de barili pe zi au devenit indisponibili.
Creșterea producției în alte părți și creșterea mai lentă a cererii din cauza blocajelor din China vor preveni un deficit mare, a spus AIE cu sediul la Paris.
„De-a lungul timpului, volumele în creștere constantă din Orientul Mijlociu OPEC+ și din SUA, împreună cu o încetinire a creșterii cererii, este de așteptat să prevină un deficit acut de aprovizionare pe fondul unei perturbări a aprovizionării din Rusia care se agravează”, a spus AIE în raportul său lunar privind petrolul.
Evaluarea agenției cu sediul la Paris sugerează că impactul economic al sancțiunilor ulterioare asupra energiei rusești, gândite de Uniunea Europeană, ar putea fi limitat.
Aprovizionarea globală cu petrol
„Se preconizează că o creștere a prețurilor la pompă și încetinirea creșterii economice vor reduce în mod semnificativ redresarea cererii până în restul anului și în 2023”, a spus AIE, adăugând că restricțiile care vizează limitarea COVID-19 în China au condus la o încetinire economică extinsă acolo.
Exporturile rusești au revenit în aprilie cu 620.000 bpd față de luna anterioară, până la 8,1 milioane bpd, a spus AIE, înapoi la media lor din ianuarie-februarie, deoarece aprovizionarea a fost redirecționată din Statele Unite și Europa, în principal către India.
În timp ce lucrează la interzicerea petrolului rusesc, Uniunea Europeană a rămas cea mai mare piață pentru exporturile de petrol rusesc luna trecută, a spus AIE, în scădere cu doar 535.000 bpd față de începutul anului.
Blocul reprezintă acum 43% din exporturile rusești de petrol, în scădere de la aproximativ 50% atunci.