Penuria de energie, o problemă reală în Europa: de ce am putea rămâne fără gaz, când, conform experților

de: Alexandru Puiu
09 06. 2022

După mai bine de trei luni și jumătate de război în Ucraina, începem să înțelegem consecințele pe termen lung ale invaziei inițiate de ruși asupra întregului continent, pe un număr foarte mare de domenii.

Fatih Birol este șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA) și, din această poziție, înțelege foarte bine piața globală de energie, potențialele probleme și eventuala penurie. Din păcate, în această săptămână, tocmai a venit la înaintare cu un avertisment foarte important vizavi de ce ne așteaptă. Merită avut în vedere că Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Penuria de energie se va resimți la iarnă

Invadarea Ucrainei de către Rusia a adâncit o criză energetică pe bătrânul continent și, în acest context, sunt șanse mari ca, în cazul unei ierni lungi sau a unor temperaturi foarte scăzute, să ne confruntăm cu o penurie de energie.

„Sunt în mod special îngrijorat de piaţa gazelor naturale … dacă va fi o iarnă lungă şi grea, vom vedea multe zile dificile”, a declarat Birol la conferinţa anuală a IEA’ privind eficienţa energetică, care are loc în Sonderborg, Danemarca.

Nu este prima oară când ajung în piață astfel de avertismente, dar sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, de câteva luni, mai multe guverne din Europa, dar și companii private, au încercat să-și asigure livrări alternative de energie. De partea cealaltă a baricadei, autoritățile încearcă să impulsioneze populația să reducă cererea. 

Ca referință, șeful IEA a ținut să menționeze, deși nu este prima oară când ajunge în spațiul public acest scenariu, că reducerea cu 2 grade a temperaturii din locuințele europenilor, s-ar reflectat într-o economie de 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Valoarea respectivă este cu atât mai relevantă, având în vedere că discutăm de echivalentul volumelor care vin din Rusia către Europa prin conducta Nord Stream 1.