Patru persoane au fost arestate pentru suspiciuni de corupție în Parlamentul European

de: Anca Lupescu
09 12. 2022

Parchetul federal belgian a anunțat vineri arestarea a patru persoane la Bruxelles, în cadrul unei anchete efectuate de un judecător de finanțe privind suspiciuni de corupție în Parlamentul European de către o „țară din Golf”.

Fost europarlamentar, arestat

Ancheta vizează, printre altele, activități de „corupție” și „spălare de bani” în grup organizat, potrivit unui comunicat de presă al procuraturii.

Timp de mai multe luni, anchetatorii belgieni „au suspectat o țară din Golf de a influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European prin plata unor sume importante sau prin cadouri semnificative către terțe persoane cu o poziție politică și/sau o strategie semnificativă în cadrul acestei instituții”.

Șaisprezece anchete

Identitatea persoanelor arestate nu a fost dezvăluită de procuratura federală, care are jurisdicție în Belgia pentru cazurile de terorism și crimă organizată.

Vineri dimineață, în cadrul acestei anchete a unui judecător din Bruxelles, șaisprezece percheziții au fost efectuate de poliție în diferite municipalități din capitala belgiană.

Pe lângă cele patru arestări, „aproximativ 600.000 de euro în numerar” și „echipamente informatice și telefoane mobile” al căror conținut va fi analizat.

Operațiunea a vizat în mod special asistenții parlamentari care lucrează în Parlamentul European. Printre persoanele arestate se numără un fost membru al Parlamentului European”, se arată în rechizitoriu.