Parlamentul European propune un tribunal internațional pentru judecarea crimelor comise de armata rusă în Ucraina

Parlamentul European propune un tribunal internațional pentru judecarea crimelor comise de armata rusă în Ucraina

Parlamentul European a adoptat o serie de măsuri care țin de efectele războiului din Ucraina, printre care se numără și înfiinţarea unui tribunal internaţional special care să-i judece pe liderii şi comandanţii militari ruşi şi aliaţii acestora pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

Decizie luată de Uniunea Europeană. Ce se va întâmpla cu criminalii ruși de război

Astfel, în documentul adoptat la Bruxelles, Parlamentul European face apel la statele Uniunii Europene pentru a lua toate măsurile necesare cu privire la procedurile şi instanţele internaţionale care să vină în sprijinul condamnării regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune.

Hotărârile care se iau aici și condamnările aferente ar trebui să se aplice, totodată, întregului personal al forţelor armate ruse şi funcţionarilor guvernamentali care sunt resonsabili de crime de război, se arată în comunicatul oficialilor europeni.

Prevederile din document solicită Uniunii Europene un sprijin pentru a se putea înființa o instanță internațională care să se ocupe special pentru deciziile luate cu privire la crimele de agresiune făcute împotriva Kievuli, pentru care Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are putere să îi pedepsească pe liderii politici şi comandanţii militari ruşi, precum şi pe aliaţii lor.

Totoodată, în solicitare se mai cere ca Uniunea Europeană să trimită, cât de repede se poate, toate resursele umane şi bugetare necesare, dar şi sprijinul administrativ, de investigaţie şi logistic necesar pentru înfiinţarea acestui tribunal.

Astfel, cu ajutorul noii instituții s-ar putea judeca operațiuni precum bombardamentele fără discernământ asupra oraşelor, deportările forţate, utilizarea muniţiei interzise, atacurile împotriva civililor care fug prin coridoarele umanitare convenite în prealabil, execuţiile şi violenţa sexuală constituie încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Toate exemplele enumerate fi considerate crime de război, spun oficialii europeni, care au declarat că toate au rămas neurmărite penal până în prezent.

În cadrul aceleiași întrevederi, Parlamentul European apreciază echipa comună de anchetă înfiinţată de Lituania, Polonia şi Ucraina, care este condusă de Eurojust, Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de justiţie penală, şi la care va participa biroul procurorului CPI, şi încurajează alte state membre să se alăture acestei echipe.

 

Citește și: