Parlamentul desființează grupurile de prietenie cu Rusia și Belarus. Ce politicieni s-au opus deciziei
Camera Deputaţilor şi Senatul României s-au reunit, marţi, într-o şedinţă de plen comun, unde au decis desfiinţarea grupurilor de prietenie cu Rusia şi Belarus. Împotriva acestei hotărâri s-au exprimat cinci parlamentari. Potrivit semnatarilor, este un gest de solidaritate cu poporul ucrainean, „victimă a agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse”.
Grupurile de prietenie cu Rusia și Belarus au fost desființate
Senatorii și deputații români au decis, marți, desființarea grupurilor parlamentare de prietenie cu Rusia și Belarus, țări aliate în războiul cu Ucraina. Grupurile parlamentare PSD, PNL, USR și UDMR și-au retras membrii din comunitățile de prietenie cu Rusia. Potrivit USR, „este necesar acest demers ca urmare a invaziei pe care o desfășoară Rusia în Ucraina, în pofida opoziției majorității statelor democratice”.
Cinci parlamentari s-au împotrivit deciziei
Decizia de astăzi a fost votată cu 356 de voturi „pentru”, cinci „contra” și trei abțineri. Împotriva desființării grupurilor de prietenie cu Rusia și Belarus s-au exprimat doar cinci parlamentari.
„Având în vedere solidaritatea Parlamentului României cu poporul ucrainean, victimă a agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptarea la nivelul UE a unui pachet suplimentar de sancțiuni împotriva Republicii Belarus, ca urmare a sprijinului acordat Federației Ruse în organizarea agresiunii împotriva Ucrainei, precum și solicitările de retragere primite din partea grupurilor parlamentare PSD, PNL, USR și UDMR, propunem desființarea Grupului parlamentar de prietenie România – Republica Belarus”, a anunțat Grupul Român al Uniunii Interparlamentare.
Cui aparține propunerea
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a explicat că propunerea datează de mai bine de o lună și îi aparține lideruluu GRUI (Grupul Român al Uniunii Interparlamentare), coordonatorul grupurilor de prietenie. Astfel, a fost admisă desfiinţarea celor două grupuri de prietenie cu Rusia și Belarus.
„Amândouă au intrat pentru ordinea de zi a plenului comun de pe data de 3 mai”, a spus șeful PSD, la Palatul Parlamentului.
Parlamentarii au luat act şi de scrisoarea prin care preşedintele României, Klaus Iohannis, îi informează că a aprobat dislocarea de forţe NATO în țara noastră, printre care detaşamentul de avioane americane F-35.
Marcel Ciolacu, desemnat președintele grupului PRO-America
Tot în ședința de plen comun, Marcel Ciolacu a fost ales președintele grupului PRO-America, iar fostul liberal Ludovic Orban, care a ocupat până acum această funcţie, a fost retras din structura Legislativului. În grupul de prietenie cu Statele Unite ale Americii au fost incluşi premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, în calitatea lor de parlamentari.